13.8 C
София
петък, 19 април 2024 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

От фонд „Култура“ отговориха на обвиненията на Биков

Фамозният и спорен Сава Драгунчев

В отговор на обвиненията на г-н Тома Биков от тази сутрин на Фейсбук страницата му, Администрацията на Националния фонд „Култура“ представя следните разяснения:

Публикуваните от Националния фонд „Култура“ процедури BG-RRP-11.014 – Схема за безвъзмездна помощ с две сесии „Български продукции от сектора на КТИ в платформите на отворените пазари за изкуства в ЕС“ с общ бюджет 2 400 000 лв. и BG-RRP-11.015 – Схема за безвъзмездна помощ в четири сесии „Създаване на български продукции и копродукции в сектора на КТИ“ с общ бюджет 22 534 000 лв. са съгласувани от Министерството на финансите. Спазени са всички процедурни стъпки преди обявяване на схемите, вкл. проведено е обществено обсъждане.

Планираното освобождаване на Изпълнителния директор от Министъра на културата на практика би спряло администрирането на процедурите за финансиране по НПВУ, по които се очаква да бъдат финансирани проекти на обща стойност 78 523 000 лв. Към днешна дата всички действия, извършени от Националният фонд „Култура“ по осъществяването на НПВУ, са именно да проведе успешно процедурите за безвъзмездно финансиране и да предотврати налагането на евентуални санкции от Европейската комисия.

Институционалният и политически натиск за незаконосъобразната смяната на Изпълнителния директор не само застрашава работата на Фонда по НПВУ, а поставя в рисковата ситуация НФК в следващите месеци, през които се очаква да бъде изготвена, приета и проведена Индикативната програма за настоящата година. Съгласно промените в ЗЗРК, НФК трябва междувременно да изготви и приеме Индикативната програма за 2025 г. до юни т.г., което не би могло да се осъществи при евентуалната смяна на Директора и при липсата на ясен механизъм за избор на ново и адекватно ръководство.
Екипът на Фонда днес проведе разговор с Министъра на културата, за да потърси разяснения за последващите действия, разяснения по процедурите, които предвижда законът и за да подчертае, че отстраняването на Изпълнителния директор ще направи изпълнението на НПВУ невъзможно за институцията, поради неспазване на сроковете на Европейското законодателство.

Министърът на културата отказа да коментира законовите ходове от страна на Министерството.

Административният екип на Националния фонд „Култура“, водени от твърдото желание за изпълнение на възложените ни от Закона за закрила и развитие на културата и НПВУ отговорности, смятаме намеренията на Министъра в оставка Кръстю Кръстев да освободи незаконосъобразно Изпълнителния директор д-р Сава Драгунчев в този критичен за работата на Фонда момент, за крайно безотговорни. Започната е процедура по стачни действия, съобразно Закона за уреждане на колективните трудови спорове.

 

Последни новини

- Реклама -