13.8 C
София
петък, 19 април 2024 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

От понеделник антибиотиците са само с електронна рецепта


От 1 април, понеделник, антибиотиците ще бъдат отпускани само с електронна рецепта. В последните месеци те можеха да се предписват и с хартиена рецепта, но нови отсрочки няма да бъдат въведени. Лекарствата за диабетици също ще се изписват само с електронна рецепта, без възможност за хартиено предписание.

От Българския фармацевтичен съюз увериха, че в аптеките вече няма проблеми с е-рецептите и неизпълнените предписания са сведени почти до нула. Лекарите обаче все още смятат, че дигитализацията ще е проблем.

Задължителни електронни рецепти за антибиотици и лекарства за диабет бяха въведени в средата на октомври. Системата обаче не беше готова за нововъдението и в първите дни огромен процент рецепти останаха неизпълнени, като към това се прибавиха и хроничните липси на някои видове инсулин и др. Имаше проблеми и в отдалечените населени места, а също и в спешната помощ. Това наложи за антибиотиците да се върнат хартиените рецепти, като гратисният период изтича в понеделник. От същата дата отпада и възможността за спешните медици да изписват хартиени рецепти.

За улеснение на лекарите беше пуснато безплатно мобилно приложение eRx, което отскоро работи и в офлайн режим, което позволява електронно предписание да се издаде и без интернет. Новата функционалност, която беше разработена от Информационно обслужване, облекчава значително медицинските лица и пациентите при домашни посещения и спешни случаи, особено в трудно достъпните райони. При офлайн режим, електронната рецепта се запазва локално на мобилното устройство на медицинския специалист и когато връзката с интернет бъде възстановена, тя се изпраща към Националната здравно-информационна система. Изписаната рецепта веднага попада в електронното здравно досие на пациента и може да бъде изпълнена от всяка една аптека, което спестява огромно време и разходи на лекарите и гражданите. Чрез еRx лекарите могат да изпишат електронна рецепта по всяко едно време и от всяка една точка, без да е необходим достъп до компютър с медицински софтуер. Новата версия на мобилното приложение включва също така и подобрения в интерфейса, свързани с данни за пациента, предписани лекарства и инструкции за прием на предписаните медикаменти и др., обясняват от „Информационно обслужване“.

Лекарите от спешната помощ обаче твърдят, че проблемите при тях остават и са сериозни. Тези дни д-р Десислава Кателиева от Националната асоциация на работещите в спешната медицинска помощ предупреди пред БНР, че пациентите в отдалечените райони отново ще бъдат лишени от достъп до е-рецепти. Този път проблемът не е с интернет, а с липсата на лекари, които да изписват рецептите.

„В центровете за спешна медицинска помощ има повече медицински фелдшери и лекарски асистенти отколкото лекари. До този момент те издаваха книжни рецепти. От 1 април медицинските фелдшери и лекарските асистенти, съгласно наредбата за издаване на медицински рецепти, нямат право да издават електронни рецепти, защото първо нямат достъп до електронната платформа, второ – защото нямат електронен подпис, трето – защото законът не им го позволява“, твърди д-р Кателиева. Като друг проблем тя посочи, че много малко от лекарите в извънболничната спешна помощ имат електронни подписи, а без такива не могат да издават електронни рецепти.

Последни новини

- Реклама -