3.8 C
София
сряда, 28 февруари 2024 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

От утре в София деца до 14 г. пътуват безплатно. Какво трябва да направят родителите


От 1 февруари, родителите на деца до 14 г. в София могат да сменят картите им за градския транспорт с нови, с които подрастващите ще имат право да се возят безплатно в обществения превоз.

Досега от безплатното пътуване можеше да се възползват момчета и момичета до 10 г. Техните родители също ще имат задължението да ги снабдят с нови, които ще са електронни и със снимка. За целта майката или таткото трябва да посетят пункт на Центъра за градска мобилност и да удостоверят с документ възрастта на детето и своята адресна регистрация (постоянен или настоящ адрес на територията на Столична община), инфомира общинската фирма. Също така ще трябва да предоставят снимка на детето, която може да е и на електронен носител.

Ако детската карта е платена за по-дълъг период през 2024 г., ЦГМ обещава да върне парите за надплатения срок без да се попълват каквито и да е документи. Фирмата обаче прави важното уточнение, че върнатата сума ще се изчислява от датата, на която бъде донесена старата карта. „Пример 1: Картата е заредена до 1 юли, донасяш картата на 1 февруари – ние ти връщаме сума за периода от 1 февруари до 1 юли. Пример 2: Картата е заредена до 1 юли, донасяш картата на 20 февруари, ние ти връщаме сума за периода от 20 февруари до 1 юли“, поясняват от ЦГМ.

Деца до 14 г. с адресна регистрация в друг град също ще могат да пътуват безплатно в градския транспорт в София. Тъй като често транспортните карти извън столицата са хартиени, ако тези деца искат да използват метрото в столицата, те ще трябва да получат от ЦГМ електронен дубликат на картата си, допълват от общинската фирма.

Пак от утре учениците над 14 години, студентите и докторантите, на които им предстои да заредят карти за обществения транспорт, ще зареждат картите си по старите цени, утвърдени с решение на Столичния общински съвет, припомнят от ЦГМ. Причината е, че на 1 февруари изтича срокът на постановлението на Министерския съвет от началото на 2023 г., с което беше дадена допълнителна отстъпка на цените на превозните им документи. В резултат на това решение учениците и студентите от февруари 2023 г. досега пътуват с годишни карти за 180 лв. в цялата мрежа, а едномесечната карта беше с цена от 15 лева.

Последни новини

- Реклама -