21.8 C
София
неделя, 26 май 2024 г.

От утре временни мерки заради коклюша. Какво включват те?

Става все по-опасно. Временни противоепидемични мерки заради епидемичното разпространение на коклюш в страната се въвеждат от утре – 9 май, до 31 юли 2024г. Към момента в страната са регистрирани 843 случая на заболяването, обяви на брифинг в Министерския съвет служебният министър на здравеопазването д-р Галя Кондева.

Тя отбеляза, че вече започва имунизацията на бебетата от шестседмична възраст. Както и до сега ваксините се поставят от личните лекари, добави министърът.

Имунизацията срещу коклюш е еднократна, препоръчителна и безплатна и се извършва с комбинирана ваксина срещу дифтерия, тетанус и коклюш. Националният център по заразни и паразитни болести и РЗИ-та трябва да организират възможност за извършване на лабораторна диагностика на заболели, определени като възможен или вероятен случай на коклюш.

Какво включват мерките?

Мерките предвиждат регионалните здравни инспекции да организират на регионално ниво извършването на имунизации срещу коклюш по желание на бременни жени с документиран период на бременността между 27 и 36 гестационна седмица включително.

„Имунизацията на бременните е еднократна и е по желание. Ще се извършва в определени за целта имунизационни кабинети във всички 28 области. Съвместно с „Информационно обслужване“ сме начертали интерактивна карта, в която са посочени областите, местата за поставяне на ваксина и телефоните за връзка. Препоръчваме бременните, които желаят да се ваксинират, да се свързват чрез тези телефони“, обясни служебният здравен министър, цитирана от БТА.

Регионалните здравни инспекции всеки понеделник ще изпращат в Министерството на здравеопазването информация за броя на извършените имунизации на бременни. Здравните инспекции, на които е съобщен случай на коклюш, ще извършват епидемиологично проучване и ще предписват необходимите противоепидемични мерки по отношение на болния, контактните му лица и външната среда.

При регистриране на случай на коклюш в организиран детски и ученически колектив да се засилят мерките по проветряване, влажно почистване и дезинфекция на повърхности и под, да се осигурят достатъчно количества течен сапун, подходящи биоциди за дезинфекция на ръце и салфетки за еднократна употреба за подсушаване на ръцете във всяко санитарно помещение, както и в тоалетните за всички деца и за персонала.

Препоръчва се също така да се провежда ежедневна проверка на деца и ученици за наличие на клинични симптоми за заразна болест, включващи наличие на хрема, кашлица, обрив и други, като детето с проявени симптоми не се допуска в или се отстранява от колектива, се допълва в заповедта. Посещение в детското заведение или в училище е възможно след предоставяне на медицински документ от лекар, че детето не е заразно болно.

Националният център по заразни и паразитни болести, регионалните здравни инспекции в София, Варна, Плевен, Пловдив и Стара Загора да организират възможността за извършване на лабораторна диагностика на заболели, определени като възможен или вероятен случай на коклюш, се допълва в документа.

Всички общопрактикуващи лекари да направят преглед на имунизационния статус на децата от пациентския си списък, подлежащи на имунизация и реимунизация срещу коклюш и да предприемат действия за своевременното им имунизиране при достигане на съответната възраст и без необосновано отлагане, се добавя в заповедта.

Имунизацията ще се извършва от общопрактикуващите лекари, както и досега, и за това са изпратени съответните указания до регионалните здравни инспекции, Българския лекарски съюз, Националната здравноосигурителна каса и Националния център по заразни и паразитни болести“, разясни служебният министър на здравеопазването.

 

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img