- Реклама -

- Реклама -

17.8 C
София
понеделник, 2 октомври 2023 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Отбелязваме 138 години от Съединението на България

Тържествено отбелязваме 138 години от Съединението на Княжество България и Източна Румелия.

Премиерът акад. Николай Денков ще поднесе венец и ще се включи в честването на 138-ата годишнина от Съединението на Княжество България с Източна Румелия пред мавзолея-костница на княз Александър І Батенберг, съобщиха от правителствената пресслужба. Честването се организира от Столичната община.

Церемонията ще се състои пред Мавзолея – костница на княз Александър І Батенберг на бул. „Васил Левски“. В програмата за празничното честване на годишнината ще участват Националната гвардейска част, вокалната формация „Български гласове“ с диригент Йосиф Герджиков и актрисата Силвия Лулчева. Слово ще произнесе проф. д.и.н. Веселин Янчев, съобщиха от пресцентъра на общината. Церемонията започва в 11.00 часа.

По повод празника Националният военноисторически музей ще предложи на своята публика безплатно към цената на входния билет тематичен музеен тур и филмова прожекция. Музеят ще работи с обичайното си работно време. Посетителите ще имат възможност да се потопят в атмосферата на събитията отпреди 138 години, запознавайки се отблизо със знакови експонати, запазили спомена за паметните дни на 1885 г. – знамената на Марашката и чирпанската чета „Искра“, личните вещи на княз Александър I, майор Данаил Николаев, капитаните Райчо Николов и Коста Паница, оригинални униформи и оръжия.

Тържествата за празника на Пловдив започват в 10:00 часа с молебен в катедралния храм „Св. Богородица“, а кулминацията е тържествената заря-проверка на площад „Съединение“ от 20:30 часа.

Програмата за деня включва още концерт с участието на Биг Бенд Пловдив от 12:00 часа на сцена, разположена на временно затворения участък от ул. „Иван Вазов“.

Продължава с възстановка на събитията от 6 септември от 18:30 часа пред Военния клуб от комитет „Родолюбие“.

По време на тържествената заря-проверка в района на площад „Съединение“ няма да бъдат допускани граждани в нетрезво състояние, агресивно поведение, с обемисти багажи и предмети, огнестрелни оръжия, пиротехнически изделия, остри предмети, стъклени бутилки и др., съобщиха от общината.

За времето от 16:00 до 22:30 часа на 6 септември, от съображения за сигурност, в зоната около паметника с радиус 1000 м. и височина 1000 м. над терена, с включен буфер за безопасност, се забраняват полетите на дронове, както и на всички безпилотни и пилотирани летателни средства, с изключение на излитащите и кацащите самолети на Летище Пловдив.

- Реклама -

Последни новини