5.6 C
София
понеделник, 22 април 2024 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Отбелязваме „Часът на Земята“


„Подари един час на земята“ е мотото на WWF за „Часът на Земята“ тази година.

Най-мащабната природозащитна инициатива – „Часът на Земята“ е на 23 март от 20.30 ч. до 21.30 ч българско време.

Миналата година над 410 000 часа бяха дарени на нашата планета от поддръжници на природата в над 190 държави и територии. Тази година се присъединете и вие, за да бъде „Часът на Земята“ още по-голям.

Прекарайте поне 60 минути в съботния ден като правите нещо добро за планетата, докато се занимавате с нещо, което обичате.

От началото през 2007 г. „Часът на Земята“ е известен с „гасене на светлините“, когато хора от цял свят гасят осветлението у дома за един час, за да изразят символична подкрепа за планетата и да повишат осведомеността за екологичните проблеми, които я засягат.

17 години по-късно Земята се намира в критична точка заради кризите на климата и природата, които излагат на риск съдбата на единствения ни дом и бъдещето на всичките и обитатели. Много близо сме до нарушаването до 2030 г. границата от 1,5 °C за повишаване на глобалната температура, определена от Парижкото споразумение за климата, а природата – източник на човешкия поминък и един от най-големите ни съюзници в борбата с климатичната криза – е сериозно застрашена, изправена пред тревожни и безпрецедентни темпове на загуба на биоразнообразие в световен мащаб.

Следващите години са от решаващо значение за бъдещето на планетата и на всички нас – трябва да останем под прага от 1,5 °C, за да избегнем необратими щети за нашата планета, и трябва да обърнем загубата на природа до 2030 г. За да се случи това, хората, общностите и правителствата трябва спешно да увеличат усилията си за опазване и възстановяване на нашия общ дом.

В събота милиони домакинства по света ще изключат символично осветлението си за един час, за да покажат ангажираност към планетата. Знакови здания като Айфеловата кула, Операта в Сидни, Емпайър Стейт Билдинг и стотици други ще изгасят светлините си, за да насърчат правителствата, бизнеса и всички хора да дадат своя принос към изграждането на устойчиво общо бъдеще.

Милиони хора от 190 държави ще насочат общественото внимание към негативния ефект от климатичните промени и загубата на биоразнообразие. Данните от последния доклад на WWF „Жива планета“.

сочат, че днес ние унищожаваме природата с безпрецедентни темпове. „Часът на Земята“ вдъхновява глобални действия за нейното опазване и показва влиянието на малките постъпки върху голямата планета.

Как ще посрещнем празника на природата в България:

Редица светофари в центъра на столицата ще светят със зелени сърца в съботния ден, а емблематични софийски сгради ще затъмнят фасадите си между 20.30 и 21.30 ч. Тази година това са: Храм-паметникът „Св. Александър Невски“, Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“, Народният театър „Иван Вазов“, Археологическият музей, статуята „Св. София“, Националната галерия, Градската художествена галерия, паметника на Цар Освободител на площад „Народно събрание“ и много други.

Последни новини

- Реклама -