- Реклама -

- Реклама -

16.4 C
София
петък, 29 септември 2023 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Отбелязват без големи церемонии една година от смъртта на Елизабет II

Без големи възпоменателни церемонии ще премине отбелязването на първата година от смъртта на британската кралица Елизабет Втора..

Преди няколко дни британското правителство представи проект за постоянен мемориал за Елизабет Втора, който ще бъде открит през 2026 г., когато тя трябваше да навърши 100 години. По повод годишнината от смъртта на майка си Чарлз Трети направи обръщение, в което заяви: „Ние си спомняме с много обич за нейния дълъг живот, за нейната предана служба и за всичко, което тя представляваше за мнозина от нас“.

„Аз съм също така дълбоко признателен за любовта и подкрепата, която хората засвидетелстваха към мен и към моята съпруга през изминалата година, докато ние правим всичко възможно, за да служим на всички вас“, допълни монархът.

Кралят спази традицията на майка си и сега прекарва лятото в Балморал с други членове на кралското семейство. Този уикенд той прие там премиера Риши Сунак и съпругата му Ашката Мърти – друга традиция, въведена от Елизабет Втора.

В последните седмици британският монарх беше относително дискретен, но той все пак присъства на няколко събития в Шотландия, придружаван от съпругата си и от сестра си, принцеса Ана.

Първата годишнина от кончината на Елизабет Втора няма да бъде и повод за помирение между принц Хари и останалата част от кралското семейство. Херцогът на Съсекс, който живее сега в Калифорния със съпругата си Меган Маркъл, се намира понастоящем във Великобритания, за да присъства на благотворително събитие. Според британски медии не е предвидено той да има среща с краля, нито с брат си Уилям, които разкритикува остро в мемоарите си, публикувани през януари, няколко месеца след кончината на баба си.

По повод годишнината от кончината на Елизабет Втора премиерът Риши Сунак заяви, че мислите на цялата нация ще бъдат с новия крал Чарлз Трети и неговото семейство в този ден. Той добави, че една година след смъртта на Елизабет Втора хората осъзнават все повече и повече колко посветена е била тя на нацията и колко добре е служила на народа си. Той допълни, че признателността на нацията към кралицата, водила такъв изключителен живот на задължения и посветеност на мисията й на монарх, ще продължи да расте.

Източник: БНР

- Реклама -

Последни новини