33.8 C
София
събота, 13 юли 2024 г.
Категории:

Отец Никанор: Напускам Църквата, Даниил няма качества за патриарх

Изключително лош ден за Българската православна църква. Така игуменът на Гигинския манастир коментира в „Студио Actualno“ избора на митрополит Даниил за нов български патриарх. Отец Никанор обяви в предаването, че утре ще подаде молба за напускане на Църквата и ще се отдаде на монашество на Света гора.

„Човекът, който беше избран за български патриарх, за мен няма необходимите качества на такъв. Позициите, които поддържа като архиерей, чисто църковните му позиции, те не съответстват на църковното учение на Българската православна църква. Нравствените му позиции, с които той на практика оправда руската агресия в Украйна, за мен излизат извън рамките на съвременната човешка нравственост. Българската църква се оглавява от човек, който върви в друга посока от тази, към която върви България в момента“, заяви отец Никанор.

Той обяви, че още утре ще подаде молба за напускане на Българската православна църква. „Не бих искал да участвам повече в този спектакъл. Аз не мога да бъда в една епархия с такъв човек, който е новият ми епархийски митрополит, който има в църковно отношение възгледи, които аз не споделям. Аз или трябва да си затворя устата и да си мълча, или пък трябва да говоря нещо, което е противно на моя епархийски архиерей – това пък смятам, че е нарушение, ако щете, на корпоративната етика“, каза ексклузивно Никанор.

Той посочи, че това означава, че напуска поста на игумен на Гигинския манастир, както и диоцеза на Българската православна църква. „Каквото съм могъл, направил съм за тази Църква, след мен остават не един или два манастира“, припомни още отец Никанор.

 

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини