12.9 C
София
сряда, 29 май 2024 г.

Отговорът на Иран приближава, САЩ предупреди дипломатите си

Очакванията за военна атака на Иран срещу Израел в отговор на удара по иранската дипломатическа мисия в Дамаск се повишават с всеки изминал ден. Това показват ходовете на американската дипломация през последните часове. САЩ ограничават движенията на дипломатите си в Израел от съображения за сигурност, а държавният секретар Антъни Блинкън обсъди последователно с колегите си от Турция, Китай и Саудитска Арабия риска от ескалация. Успоредно с това Вашингтон призова всички страните от региона да упражнят натиск над Иран да не се меси във войната в Судан, а британският министър на външните работи Дейвид Камерън предупреди Техеран да не въвлича Близкия изток в по-широк конфликт.

Информацията за ограничаването на движението на американски дипломати дойде от съобщение на посолството на САЩ в Израел. „От съображения за сигурност на служителите на американската администрация и членовете на техните семейства не се разрешава да пътуват извън зоните на Тел Авив, Йерусалим и Бершееба до второ нареждане“, се казва в съобщението.

Същевременно американският генерал Майкъл Ерик Курила, отговарящ за Близкия изток, пристигна в Израел, за да дискутира с високопоставени местни военни заплахите за сигурността в региона. Неназован американски представител заяви, че САЩ очакват атака от Иран срещу Израел, но не толкова голяма, че да въвлече и Вашингтон във война, предаде Ройтерс.

В същото време американският държавен секретар Антъни Блинкън разговаря с колегите си от Турция, Китай и Саудитска Арабия през последните 24 часа относно риска от ескалация в Близкия изток. Пред външните министри на трите страни, с които е провел разговори, той е подчертал, че ескалацията в Близкия изток не е в интерес на никого, съобщи американският Държавен департамент. Блинкън е призовал колегите си да упражнят натиск върху Иран да не предприема каквато и да е атака срещу Израел.

„Всички страни трябва да подтикнат Иран да не предприема ескалация“, заяви говорителят на американския Държавен департамент Матю Милър.

Блинкън също така е разговарял по телефона и с израелския министър на отбраната Йоав Галант. Пред него той е повторил твърдата подкрепа на САЩ за Израел пред заплахите на Иран, заяви Матю Милър, предаде Франс прес.

Говорителката на Белия дом Карин Жан-Пиер заяви от своя страна, че Вашингтон е предупредил Иран да не предприема потенциални атаки срещу Израел.

Вчера президентът на САЩ Джо Байдън заяви непоклатимата си подкрепа за Израел пред заплахите за наказание от страна на Иран заради смъртоносния удар срещу дипломатическия комплекс на Иран в сирийската столица Дамаск.

Иран-Израел: Джо Байдън потвърди „непоколебима“ подкрепа за Израел пред заплахите от Техеран

Иранският върховен лидер аятолах Али Хаменей пък каза, че Израел ще бъден наказан заради това нападение от 1 април, което Сирия му приписва. В удара загинаха 16 души, сред които и 7 членове на Корпуса на гвардейците на Ислямската революция, която е идеологическо крило на Иран. Израелският министър на отбраната Йоав Галант проведе разговор и с американския министър на отбраната Лойд Остин, пред когото заяви, че директна иранска атака срещу Израел ще изисква подходящ отговор.

Камерън предупреди Иран да не въвлича Близкия изток в по-широк конфликт

Британският министър на външните работи Дейвид Камерън заяви, че е дал ясно да се разбере на иранския си колега, че Иран не трябва да въвлича Близкия изток в по-широк конфликт, предаде Ройтерс. Предупреждението е било отправено по време на телефонен разговор на Камерън с иранския му колега Хосейн Амир Абдолахиан след заплахите, отправени от Иран към Израел.э“Дълбоко съм обезпокоен, че погрешни преценки биха могли да доведат до по-нататъшно насилие. Вместо това Иран трябва да работи за деескалация и предотвратяване на по-нататъшни нападения“, каза Камерън.

Призив за ненамеса в Судан

САЩ призоваха страните от региона да упражнят натиск над Иран да не се меси във войната в Судан. Вашингтон не води директни разговори със страните, обвинени, че подклаждат конфликта в Судан и насърчава регионалните страни да упражнят натиск върху Иран да не се ангажира във войната в африканската страна, заяви постоянният представител на САЩ в ООН Линда Томас-Грийнфийлд.

Дронове иранско производство помагат на армията да преобърне ситуацията в конфликта, като възпре напредъка на паравоенните Сили за бърза подкрепа и си върне територии около столицата на Судан. Ройтерс се позоваваше на местни военни, на шестима ирански източници, на дипломати и на регионални представители. Всички те са пожелали да запазят анонимност. Източниците са казали, че военните в Судан са купили ирански дронове през последните месеци.

Войната в Судан обрече милиони хора на глад и породи втората най-голяма криза с бежанци и разселени хора в света. Войната предизвика и вълна от убийства на етническа основа и сексуално насилие в Дарфур. Според експерти на ООН Силите за бърза подкрепа са подпомагани от съседни африкански страни, в това число и Чад, Либия, Южен Судан. Експерти казват, че твърденията за материална подкрепа за силите, идваща от Обединените арабски емирства, са достоверни. ОАЕ казва, че ролята му в Судан е фокусирана върху хуманитарна подкрепа и призиви за деескалация.

Томас-Гринфийлд разкритикува мълчанието на света относно конфликта в Судан в момент, в който тази страна се разпространяват шарката и холерата, а гладът настъпва. Тя заяви, че САЩ скоро ще увеличат значително финансовия си принос за подпомагане на Судан.

На 15 април се навършва една година от войната в Судан. В нея загинаха хиляди хора, а над 8,5 милиона души бяха прогонени от домовете им. Инфраструктурата на страната беше унищожена. В понеделник в Париж ще има международна конференция за Судан и за съседните страни. Тя е организирана съвместно от Франция, Германия и ЕС и цели набиране на средства за справяне със суданската криза.

Източник: БТА

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img