5 C
София
сряда, 21 февруари 2024 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Отиде си соченият за таен син на Тодор Живков

„Днес (на 6 февруари – б.а.) погребахме Камен. Ние с Митко кумувахме на сватбата му.“ Това казва пред „България Днес“ вдовицата на именития телевизионер Димитър Цонев – Мариана Цонева. Ден преди траурната церемония тя помести снимка, на която са двамата със семейния приятел. Под нея Цонева написа: „Светъл път на кумеца ми Камен (Тимоти)“.

Приживе покойният кумец на Мариана и Митко Цоневи – Камен Матов, е един от най-известните бохеми на соца. Той е един от двамата синове на несменяемата лична секретарка на Тодор Живков – Ангелина Горинова. Брат му Валентин е дипломат от кариерата в Люксембург.

Преди 10 ноември Тимоти е един от най-ухажваните представители на „златната младеж“. Като непосредствен съсед и връстник на сина на Милко Балев – художника Калин Балев, наследникът на Горинова хвърчи с него на мощни мотори и се отдава на забавленията, присъщи за младите потомци на номенклатурната върхушка.

Синът на комунистическия функционер Райко Дамянов – Дамян Дамянов, познавач на всички тайни на соцелита, огласи в интервю слуховете, че истинският баща на Камен всъщност е самият Тодор Живков.

„Но това така не можа да се потвърди, защото кой смееше тогава да направи тест за бащинство на Живков? През годините обаче Тимоти все повече заприличваше на Тодор Живков“, твърди Дамянов.

Официален баща на Валентин и Камен е Христо Матов. От втория си брак – с генерала от ДС Иван Горинов, секретарката на Тодор Живков няма деца.

Като младеж Камен Матов е част и от компанията на внучката на Тодор Живков Жени. След промените обаче пътищата им се разделят, въпреки че синът на Ангелина Горинова продължава да общува с наследниците на най-приближените до Тодор Живков.

Ангелина Горинова замества на поста личната секретарка на Тодор Живков Николина Попова. По думите на о.з. генерала от УБО Владимир Владов, един от гардовете на Първия, Горинова се сдобива с огромна власт и влияние над Тодор Живков, особено след смъртта на Мара Малеева. Горинова не пускала никой да припари при Живков и дори често вдигала „петолъчката“ на бюрото му.

До последен дъх Горинова не издаде нито една тайна за Живков и неговото най-близко обкръжение. А малцина можеха да познаят във възрастната жена, облечена в анцуг и видимо страдаща от костно заболяване, наперената секретарка на човека, управлявал близо 4 десетилетия България.

„Ангелина беше страхотна и Живков много я уважаваше“, твърди ген. Владов.

Въпреки че в началото на 80-те, когато Живков остава и без дъщеря си Людмила, той пуска твърде близо до себе си медицинската сестра от Правителствена болница – много по-младата Ани Младенова, Ангелина Горинова остава неговата голяма слабост и опора в трудни не само лични, но и политически моменти. Живков явно не може да забрави как малко преди Априлския пленум, когато прочела доклада му, младата тогава Горинова му казва: „Другарю Живков, сега е моментът да вземем властта!“

Когато Тодор Живков става първи секретар на ЦК на БКП, той веднага прави Горинова своя лична секретарка.

Последни новини

- Реклама -