16.8 C
София
сряда, 29 май 2024 г.

Отказват нов следствен експеримент за убийството на Димитър от Цалапица

Майката на Митко, която не спря да се бори за истината за смъртта на сина си

Окръжната прокуратура в Пловдив е отказала да направи нов следствен експеримент за убийството на Димитър Малинов от Цалапица. Това каза пред БНТ майка му Атанаска Бакалова.

По думите ѝ заподозреният Рангел Бизюрев и обвинените като укриватели близнаци Динкови са променили показанията си относно мястото на престъплението.

„Надяваме се съдията да разпореди да бъде направен нов следствен експеримент, защото мястото, което сочат те, не е мястото, което посочват камерите“, каза Бакалова.

Близките на Митко и жители на Цалапица ще излязат на пореден протест пред прокуратурата в Пловдив преди началото на делото днес, на което ще бъде изслушан Рангел Бизюрев. Процесът трябва да започне по същество, след като беше отложен три пъти, беше сменен и съдията.

„Днес се надяваме след разпитите на Рангел и останалите делото за укривателство да бъде приобщено към делото за убийство. Близнаците донякъде може да са укриватели, но те са и съучастници в убийството. Единият брат знаем, че е присъствал от началото до края, другият впоследствие е отишъл да помага, като носи лопати, мотика, кирка“, каза Атанаска Бакалова.

Майката пита защо съучастниците в едно убийство са разделени от две районни прокуратури. Не вярва, че днес ще се разбере истината за смъртта на сина ѝ.

Припомняме, че когато в края на март след дълго чакане Бизюрев най-сетне бе екстрадиран в България, възникна въпросът, възможен ли е пълен обрат по процеса, свързан с убийството на Димитър Малинов.

Близнаците Борислав и Валентин Динкови са обвинени в лично укривателство за убийството на младежа Димитър Малинов и хората излязоха на протест, заради разделяне на делото. Според адвокат Светлана Званчева, която защитава близнаците, искането на обвинението за Бизюрев не е основателно. Тя изказа същата позиция и за гледането на делото по общия ред.

Началото на процеса ще бъде предхождано от пореден протестен митинг на близки, роднини и съграждани на убития младеж от Цалапица, предвиден да се проведе пред Съдебната палата. Както сме информирали многократно, Бизюрев е привлечен като обвиняем задочно за убийството на Димитър Малинов през юли 2023 година.

През цялото това време прокуратурата събираше доказателства, разпитваше свидетели и няколко пъти се опита да стартира процеса за укривателство на Динкови, а ключовият елемент все липсваше. От друга страна, ако потенциалният убиец не пожелае да дава обяснения пред съдебния състав и не пожелае да признае вината си, то прокуратурата ще трябва да реши как да процедира с него.

За всичките тези месеци сякаш много въпроси останаха без отговор, като например какви са били отношенията между Рангел и Митко или пък между Рангел и братята. В първите дни след случилото се роднините на Рангел споделяха, че той е бил в приятелски отношения с близнаците, но може ли някой да потвърди това освен те самите?

Според наши източници Рангел и Митко са били познати, но далеч не и приятели. Рангел е живял дълго време в Германия, където е имал приятели и среда. Личността и психиката на Бизюрев остават загадка, но как потенциален убиец би отишъл на море веднага след това? Присъствали в обща компания с него тогава споделят, че той е бил спокоен и поведението му не е било променено.

Изключително важен елемент за цялото убийство е мотивът, който засега също остава неясен. Дали наистина е момичето, което е имало близки отношения с Борислав и Митко, или пък престъплението е имало друга користна цел от страна на Рангел?

 

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img