6.2 C
София
сряда, 28 февруари 2024 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
Категории:

Сензация: Откриха дома на великия Плиний Стари

Откриха руини на голяма вила край бреговете на неаполитанския залив, Италия. Смята се, че може да са останки от дома на Плиний Стари – известен древноримски писател и учен.

Плиний Стари, е известен със своята работа „Естествена история“ – най-голямото енциклопедично произведение на Античността, оцеляло до наши дни.

По време на изригването на вулкана Везувий Плиний Стари командва флота в Неаполитанския залив, а след началото на бедствието се намира в Стабии, град недалеч от Помпей. Твърди се, че изпраща кораби да евакуират жителите, докато той се приближи, за да разгледа отблизо изригването. Докато корабите чакат необходимия вятър, за да се отдалечат от Стабии, Плиний Стари се задушава от вулканичните изпарения. Друга теория е, че моли един от своите роби да го убие.

Археолозите откриват на брега на залива останките от десет стаи с мозаечни подове и няколко тераси. Имението датира от I век след Христа. Специалистите са изненадани от сложната структура на стените и мебелите.

„Напълно е вероятно величествената вила да е осигурявала 360-градусова гледка към Неаполитанския залив, което е било добро за стратегически военни цели. Смятаме, че разкопките на по-дълбоки слоеве може да разкрият повече стаи и дори стенописи – това също може да са ценни находки“, казва Симона Формола, археолог в Службата за защита на културното наследство в Неапол.

Последни новини

- Реклама -