11.8 C
София
вторник, 28 май 2024 г.

Откриха ли гроба на гръцкия философ Платон?

Папируси от римския град Херкулан разкриха местоположението на гроба на гръцкия философ Платон. Това твърди Грациано Раноча, специалист по папируси от университета в Пиза, предаде Arkeonews. Папирусите от Херкулан са открити през 18 век в една от вилите, покрити с вулканична пепел в продължение на хиляди години. Тези 1800 папируса представляват една от малкото напълно запазени библиотеки от онази епоха.

Използвайки изкуствен интелект (AI), учените сега се опитват да дешифрират папирусите. Те успяха да открият нови думи и да повишат разбирането на текста с 30 процента спрямо анализите от 1991 г. Откритието е направено върху папирусната история на Академията на Филодемус от Гадара.

Раноча заяви, че текстът предполага, че Платон е бил погребан в Академията, кръстена на него, близо до градината, наречена Храмът на музите. Академията на Платон е основана извън градските стени на Атина през 387 г. пр.н.е.

Повторно проучени папируси от Херкулан дават индикации, че Платон може да е бил продаден в робство през 399 г. пр. н. е. след смъртта на Сократ или през 404 г. пр. н. е., по време на спартанското завладяване на Егина. Това отхвърля по-ранните теории, че това се е случило през 387 г. пр. н. е., когато той е бил в Сиракуза.

Има разлики в начина, по който Цицерон и Хермип описват края на Платон – Цицерон твърди, че е умрял, докато е писал, докато Хермип заявява, че е починал по време на сватба на 81-годишна възраст и е погребан в Академията.

Херкулан е древен град в Кампания, който изчезва заедно с Помпей при изригването на Везувий през 79 г. сл. Хр.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img