16.4 C
София
вторник, 27 февруари 2024 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Откриха смятаната за изчезнала златна къртица след 87 години (ВИДЕО)

Смятаната за изчезнала от 87 години златна къртица беше открита отново в Южна Африка.

Екип от учени към неправителствена организация и университета в Претория обяви, че е открил двама представители на вида на плажове в района на малкия пристанищен град Порт Нолот. Според учените за последен път златни къртици са виждани през 1936 г.

Задачата пред учените е била тежка. 18-километрови дюни са били разкопавани всеки ден. Местообитанията на къртицата са труднодостъпни за човека. Добре развитият ѝ слух ѝ позволява да улови движенията и да избягва екипите, които я търсят.

„Трудно е да се намери златна къртица, тъй като тунелът, който животното изкопава в пясъка, се затваря след него, не остават никакви следи“, обяснява Естер Матийо, представител на неправителствената организация Endangered Wildlife Trust.

Учените са използвали ДНК от околната среда, за да установят присъствието на животното – кожни клетки, косми и секрети. Златните къртици са били локализирани благодарение на куче. „Беше като в криминален роман“, казва Естер Матийо.

Златната къртица е заплашена от мините и развитието на жилищното строителство в близост до плажовете. Кварталите засягат естествения хабитат на животното.

„Сега знаем, че златната къртица не е изчезнала, все още можем да я спасим“, каза Девин Мърфи от неправителствената организация Re:Wild.

Последни новини

- Реклама -