5 C
София
сряда, 21 февруари 2024 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Откриха тялото на изчезналия на Боровец турист

Открито е тялото на издирвания турист, който беше затрупан от паднала лавина на Боровец, съобщи БТА, позовавайки се на информация от Планинската спасителна служба (ПСС).

Той е намерен около 19:30 ч., в района на „Маркуджик 3“, която не е отворена за скиори. Тялото е намерено с помощта на апарат RECCO, уточниха от ПСС.

Сигналът за инцидента е подаден около 14:00 ч. вчера, на терен са работили над 10 планински спасители с четири кучета, както и доброволци.

По първоначални данни затрупаният от лавина е гръцки гражданин, който е бил част от група сноубордисти.

Пускат се и най-вероятно самите те са провокирали лавината. Имало е опасност и тя е била ясна за всички, защото пистите „Маркуджик 2“ и „Маркуджик 3“ през вчерашния ден са били затворени. Днес остават също затворени заради ураганни югозападни ветрове, които са навяли огромни количества сняг.

Група гръцки туристи, които окончателно се оказаха сноубордисти и един скиор, са се качили над „Маркуджик 3“, между „Маркуджик 3“ и хижа Мальовица, за да карат извън пистите.

След 14:00 часа лавината тръгва. Двамата сноубордисти успяват да се измъкнат, но скиорът попада под тежките снежни маси.

 

От ПСС предупреждават, че рискът от лавини през последните дни се е увеличи заради силния вятър и положителните температури.

Последни новини

- Реклама -