14.2 C
София
събота, 13 април 2024 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Отнемат деца на мафиоти в Сицилия и Неапол

Италия обяви разширяване на програма, целяща да попречи на деца, на мафиоти да тръгнат по пътя на своите родители. Такива деца ще бъдат отнемани от техните семейства в Сицилия и района на Неапол.

Създадена през 2012 г., тази програма има за цел да разбие цикъла, в който властта се предава от поколение на поколение по кръвна линия. „Това е исторически момент в борбата срещу мафията“, каза министърът на правосъдието Карло Нордио, който представи протокол, подписан от петима министри и от Конференцията на италианските епископи.

Програмата „Свободен да избираш“ е основана от съдията по дела за непълнолетни Роберто Ди Бела в Калабрия, където е базирана най-влиятелната мафия – „Ндрангета“. Сега тя ще обхване и другите два големи бастиона на организираната престъпност в страната: Сицилия, където действа мафията „Коза Ностра“, и Кампания – областта, чийто главен град е Неапол и където действа мафията „Камора“.

„На осемгодишна възраст децата се учат да стрелят. На осем години те продават крек“, казва Киара Колозимо, председателка на парламентарната комисия за борба с мафията. Ди Бела заяви, че е имало случаи на деца, принудени да убиват майките си, за да защитят семейната чест. Но той е виждал и деца, „които все още имат светлина в очите си, които се надяват на различен живот“. От началото на програмата до сега около 150 деца са били настанени в приемни семейства или общности на тайни места в Италия, където те се запознават с живота извън мафиотските кланове. Според Ди Бела 30 майки са избрали да последват децата си, а седем от тях са станали сътрудници на правосъдната система.

Последни новини

- Реклама -