- Реклама -

- Реклама -

2.8 C
София
вторник, 28 ноември 2023 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Отпада дерогацията за внос на руски петрол у нас

България да спре вноса на руски нефт, който се ползва в момента от “Лукойл”. Това решиха депутатите на първо четене със 122 гласа “за”.

Против са “Възраждане” и БСП. Вносители на предложението са лидерите на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС, а промените са записани в Закона за контрол по прилагане на ограничителните мерки с оглед на действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна. Народните представители са заложили 30 дни срок, който Министерски съвет трябва да изпълни след влизане на закона в сила.

Мотивите на вносителите на тези промени за спиране на дерогацията са лишаването на „Лукойл“, а оттам и Кремъл от допълнителни печалби ,които да финансират войната с Украйна.

В промените е записано, че ако руската компания не спази условието за пълна диверсификация на доставките на суров петрол, правителството трябва да постави рафинерията и всички останали активи, притежавани от “Лукойл”, под държавен контрол чрез особен търговски управител.

Този особени управител трябва да се избере по предложение на правителството от Народното събрание. Ако няма действащо такова, ще се избира от кабинета. По време на дебата от БСП определиха решението като антибългарско.

Припомниха, че ЕК е разрешила на България да внася руски петрол до края на 2024 година. Левицата обвини вносителите, че искат да лишат хората от евтин петрол за сметка на скъп внос. От ПП-ДБ контрираха , че дерогацията е била направена заради българите, но вместо да има по-евтини горива, “Лукойл” изнася цялата печалба. 2,5 млрд. лева не са внесени.

От “Възраждане” подчертаха, че решението крие заплахи по отношение на стратегически сектор за България и рискува проблеми с цените на горивата и допълнителна инфлация.

Източник: БНТ

- Реклама -

Последни новини

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -