10.7 C
София
петък, 19 април 2024 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Отвлякоха известен журналист в Мексико

Известен журналист в Западно Мексико е бил отвлечен в понеделник от въоръжени мъже и оттогава е в неизвестност. Съдбата на радио и телевизионния водещ Хайме Барера привлече вниманието на цялата страна, отчасти защото дъщеря му, Ицул Барера, е член на ръководния съвет на управляващата партия „Морена“ на президента Анрес Мануел Лопес Обрадор.

Барера е в неизвестност откакто напуснал сградата на радиостанцията, в която работи, в град Гуадалахара, столица на щата Халиско. Той така и не пристигал в телевизията, където е трябвало да води предаване.

Главният прокурор на щата Луис Хоакин Мендес заяви, че Барера е бил отвлечен от трима или четирима похитители, от които поне един е бил въоръжен, но не каза дали към момент е поискан откуп за неговото освобождаване. Разследващите „не са открили никакви индикации, че преди това Барера е получавал заплахи“, добави той.

Отвличането е било извършено посред бял ден в оживен квартал на Гуадалахара само на метри от сградата на радиостанцията. Извършители са похитили Барера, преди той да успее да се добере до автомобила си. В западния мексикански щат действа наркокартелът „Халиско – Ново поколение“.

Мексико е едно от най-смъртоносните места в света за журналисти извън военни зони. Комитетът за защита на журналистите е документирал убийствата на най-малко 55 журналисти на територията на Мексико от 2018 г. насам, когато президентът Лопес Обрадор встъпва в длъжност, отбелязва АП.

Източник: БТА

 

Последни новини

- Реклама -