22.8 C
София
събота, 18 май 2024 г.

Пада тайната върху възнагражденията и всеки ще знае колко взема колегата му

Снимка: dnesplus

Според нова директива на ЕС пада тайната върху възнагражденията и всеки ще знае колко взема колегата му. Брюксел настоява също обявите за работа да съдържат и парите за длъжността.

Според директивите в ЕС трябва да падне тайната на заплатите в рамките на фирмите и предприятия. Т.е. всеки трябва да знае колко взимат колегите му. Имайте предвид, че в момента в много фирми мениджърите принуждават хората да пазят в тайна заплатите си. Това е противозаконно и така се получава, че на една и съща длъжност различни хора получават различни заплати. Това е една от целите на тази нова европейска директива. Освин това целта е уеднаквяване на заплатите между мъжете и жените, а и на една и съща длъжност. Трябва да има ясни критерии за определянето на заплащането, какво е натоварването на определена длъжност.

Важно да се обявят заплатите и обективните критерии за нейното формиране. Важно е също и за хората, които ходят по обяви да си търсят работа – те предварително трябва да знаят за какво заплащане да кандидатстват. По директиравата в тези случаи интервюиращите няма да имат право да ги питат каква е била предходната им заплата.

Това са доста базови и общи обяснения, а нещата са доста по-сложни. Тази европейска директива трябва да бъде въведена у нас в средата на 2026 година.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img