16.8 C
София
вторник, 27 февруари 2024 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Пакистан спря интернет и мобилните връзки в изборния ден

Пакистанските власти временно спряха мобилните връзки и интернет в цялата страна днес и затвориха някои от граничните пунктове, докато се провеждат парламентарните избори, които бяха предшествани от вълна на насилие.

При последните подобни инциденти вчера загинаха 26 души при две експлозии близо до офиси на кандидатите в изборите в югозападната провинция Белуджистан. По-късно „Ислямска държава“ пое отговорност за атаките.

Изборите се провеждат в разгара на дълбока икономическа криза и в силно поляризирана политическа среда, а много анализатори смятат, че не се очертава ясен победител.

Хиляди войници бяха разположени в избирателните секции в цялата страна, а границите с Иран и Афганистан бяха временно затворени, за да се улесни провеждането на мирни избори.

„В резултат на неотдавнашните терористични нападения в страната бяха загубени ценни животи, затова мерките за сигурност са от съществено значение за поддържане на закона и реда и за справяне с възможните заплахи“, написа вътрешното министерство в съобщение в социалната мрежа „Екс“.

Решението за спиране на мобилните мрежи предизвика критики от страна на лидери на опозиционни партии, а Билавал Бхуто Зардари от Пакистанската народна партия, 35-годишният син на бившия премиер Беназир Бхуто, призова за „незабавното възстановяване на мобилните връзки“.

„Помолих моята партия да се обърне както към Избирателната комисия на Пакистан, така и към съдилищата за тази цел“, публикува той в платформата „Екс“.

Главният комисар на Избирателната комисия Сикандар Султан Раджа каза, че решението за спиране на мобилните мрежи е взето от „правоприлагащите агенции“ след насилието вчера и комисията няма да се намесва по въпроса.

Пакистанската партия „Движение за справедливост“ на хвърления в затвора бивш премиер Имран Хан в публикация в „Екс“ призова хората да премахнат паролите от личните си уай фай акаунти, „така че всеки в близост да има достъп до интернет в този изключително важен ден“.

Някои избиратели също изразиха недоволство от решението за спиране на мобилните услуги.

„Комуникацията с избирателите и други комуникации е много трудна… изправени сме пред толкова много проблеми поради спирането на интернет“, каза 50-годишният Мехмуд Чаудри, учител, който е гласувал в град Равалпинди.

Въпреки засилените мерки за сигурност един човек беше убит, след като въоръжени мъже откриха огън по автомобил на силите за сигурност в северозападния район на Танк, каза източник от разузнавателните служби, цитиран от Ройтерс. Засега няма официално потвърждение от силите за сигурност.

В различни части на област Кеч в Белуджистан бяха докладвани нападения с гранати, но това не оказа влияние върху изборния процес, тъй като няма жертви, каза пред Ройтерс Саид Ахмед Умрани, комисар в област Макран.

Спирането на мобилните мрежи също последва призива на Имран Хан към неговите поддръжници, които влязоха в сблъсък със силите за сигурност, докато протестираха срещу ареста му миналата година, да изчакат пред избирателните секции, докато резултатите бъдат обявени.

Хан е гласувал по пощата от затвора в Равалпинди тази сутрин, съобщиха за Ройтерс от медийния екип на неговата партия.

Първите неофициални резултати от изборите се очакват няколко часа след приключването на гласуването в 17:00 ч. местно време (12:00 по Гринуич) и по-ясна представа кой печели на вота ще има вероятно в петък.

Основната надпревара се очаква да бъде между кандидати, подкрепяни от Хан, чиято партия спечели последните парламентарни избори, и „Пакистанската мюсюлманска лига“ на трикратния премиер Наваз Шариф, който се счита за фаворит.

Въпреки зимния студ часове преди отварянето на изборните секции днес пред тях започнаха да се извиват дълги опашки от хора, желаещи да гласуват. „Бъдещето на държавата е заложено на карта, защо да идвам късно?“, казва 86-годишната избирателка Мумтаз, домакиня с десетилетие по-възрастна от самия Пакистан.

Анализаторите смятат, че може да няма ясен победител, но могъщите генерали могат да изиграят роля. Военните са доминирали пряко или непряко в страната, която е ядрена сила, през нейните 76 години независимост, но от няколко години армията твърди, че не се намесва в политиката.

„Решаващият фактор е на коя страна са могъщите военни и техните служби за сигурност“, каза колумнистът Абас Насир. „Само огромна избирателна активност в полза на „Движението за справедливост“ може да промени съдбата на партията“, допълва той. „Икономическите предизвикателства са толкова сериозни, тежки, а решенията толкова болезнени, че не съм сигурен как някой, който дойде на власт, ще стабилизира кораба“, заяви анализаторът.

Ако изборите не доведат до явно мнозинство за някоя от партиите, както прогнозират анализаторите, справянето с множество предизвикателства ще бъде трудно – най-вече подсигуряване на програма за помощ от Международния валутен фонд (МВФ) след изтичането на настоящата през март, отбелязва Ройтерс.

Източник: Ройтерс/БТА

Последни новини

- Реклама -