19.8 C
София
четвъртък, 30 май 2024 г.

Пълна мистерия: Свидетелка с невероятна версия по делото „Семерджиев“

Софийският апелативен съд разпита една от свидетелките по делото срещу Георги Семерджиев за катастрофата на столичния булевард „Черни връх“, където загинаха две момичета.

Съдът разпита Велина Аршинкова при закрити врати по нейно искане заради разкриване на обстоятелства от личния живот. Свидетелският ѝ разказ продължи около час, а след това стана ясно, че тя не е шофирала колата, а е била на задната седалка. Според нея не е шофирал и обвиняемият Георги Семерджиев.

Аршинкова твърди, че автомобилът е бил управляван от трето лице – непозната за нея жена. Предполага се, че това е Елена Йорданова. По думите на Семерджиев това е втората свидетелка по делото.

Въпросната Елена Йорданова обаче до момента не се е явявала пред съда, нито е била открита на посочения адрес. Апелативният съд ѝ даде последна възможност да се яви на следващото съдебно заседание. Ако тя не го направи, ще бъде заличена от списъка със свидетели по делото, съобщи БНР.

Междувременно стана ясно, че при поредната експертиза на въздушната възглавница не е открита никаква ДНК на Семерджиев. Според адвоката на близките на едно от убитите момичета това е поредният опит за протакане на делото, а следващото заседание ще бъде на 6 март.

Припомняме, че за причиняването на смъртта на две млади жени при катастрофата на 5 юли 2022 година на столичния бул. „Черни връх“ Георги Семерджиев получи 20 години затвор на първа инстанция преди почти една година.

По време на пледоариите прокуратурата поиска наказанието му да бъде в размер на 22 години и половина. Самият Семерджиев заяви в последната си дума пред съда, че иска да бъде оправдан, защото не той е шофирал колата си при катастрофата.

Обвинителят Чавдар Железчев посочи, че по време на процеса са били доказани и петте престъпления, в които е обвинен Семерджиев. Той беше привлечен към наказателна отговорност за шофиране с фалшиви регистрационни табели, след употреба на наркотици и без шофьорска книжка.

По време на пледоарията на обвинението беше уточнено, че между 2008 и 2022 г. на подсъдимия са били издадени 48 акта и 6 фиша за различни нарушения на пътните правила. Затова СГП поиска завишаване на максималното наказание от 15 години с една втора.

Прокурор Железчев изтъкна и множеството утежняващи вината обстоятелства в случая – неправоспособност, употреба на наркотици, предишни нарушения и осъждания, шофиране с висока скорост, минаване на червен светофар и бягство от местопроизшествието.

Обвинителят припомни още, че около месец преди катастрофата Семерджиев е заловен да шофира колата си след употреба на метамфетамини, но тогава е успял да избяга и така и не е бил задържан.

СГП обърна внимание и на начина, по който са загинали двете млади жени. По думите на Железчев Хариет Стефанович е била е била притисната в решетка и бетонен парапет на подлеза на кръстовището, а Христина Дилева е била ударена от предната част на автомобила на Семерджиев с над 160 км/час. Пълният спирачен път при тази скорост е над 190 метра.

Първоначалната версия на Семерджиев беше, че не е шофирал джипа „Ауди Q7“, който след удар в таксиметрова кола, се блъсна в асансьора към метрото и се разполови. Пред съда той твърдеше, че е бил отвлечен.

Затова разследващите трябваше да го свържат с колата в момента на катастрофата с възможно най-много доказателства. Ключова за обвинението е ДНК експертизата, установила следи от жертвите по подсъдимия, тъй като пипнал колата си. Освен това на мястото беше открита едната маратонка на Семереджиев, а другата – в дома му.

Разследващите установиха още, че тъй като не е имал ключове, той е повикал вече бившата полицайка Симона Радева, заподозряна, че му е осигурявала протекция. Според обвинителния ако тя му е осигурила стълба, по която да влезе в дома си.

По време на разследването около 40 служители на МВР са били уличени в покровителстване на Семерджиев, включително и началници. В края на октомври пък бяха освободени 7 от общо деветимата началници на полицейски управления в София.

 

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img