31.7 C
София
неделя, 21 юли 2024 г.

Паника сред демократите. Остава ли Джо Байдън в играта за президент

След първия дебат за предстоящите избори за президент на САЩ и отчайващото представяне на Джо Байдън, Демократическата партия в САЩ обмисля немислимото – смяна на кандидата, пише авторитетното издание Politico.

Тази теза вече бе споделена анонимно или явно от много анализатори, сътрудници и дори основни донори на кампанията на настоящия американски президент.

„Паника“ и „истерия“ са думите, които Politico използва, за да опише ситуацията в щаба на Байдън след дебата, на който президентът се представи неубедително, не довършваше някои фрази, бъркаше понятия, а гласът му трепереше. В същото време Тръмп демонстрира енергично присъствие и излезе повече от доволен от дискусията, макар в хода ѝ да използва множество неверни твърдения. Двамата кандидати нарушиха добрия тон и се засипаха взаимно с обиди.

Трима стратези, близки до трима потенциални кандидати за президент на Демократическата партия, заявиха, че са били бомбардирани с текстови съобщения по време на дебата, пише Politico. Друг съветник е цитиран да казва, че „поне половин дузина ключови спонсори са му изпратили съобщение „бедствие“ и партията трябва да предприеме мерки, като вариантите не са много, освен ако Байдън не се оттегли. Трети коментира пред същото издание, че това е най-лошото представяне на президентски дебат в историята и на този фон никой не би обърнал внимание на лъжите на Тръмп.

Излъчването на нов кандидат ще бъде изключително рязък рисков обрат в хода на кампанията, тъй като до изборите за през ноември остават броени месеци. Официално Байдън трябваше да бъде номиниран за кандидат след два месеца, затова горещата тема сега е дали той изобщо ще получи номинацията.

Байдън получи и подкрепа от именити политици от партията на демократите. Сред тях са вицепрезидентът Камала Харис и губернаторите на Калифорния и Илинойс.

„Демократите, които месеци наред защитаваха президента от скептиците – включително членове на собствената му администрация – си разменяха трескави телефонни обаждания и съобщения в рамките на няколко минути след началото на дебата, когато стана ясно, че г-н Байдън не е в най-добрата си форма. Практически отчаяни, някои от тях се включиха в социалните мрежи, за да изразят шока си, докато други обсъждаха насаме дали не е твърде късно да убедят президента да се оттегли в полза на по-млад кандидат“, пише и „Ню Йорк таймс“.

„Байдън е на път да се сблъска с кресчендо от призиви да се оттегли“, заяви един от стратезите ветерани на Демократическата партия, който публично твърдо подкрепя г-н Байдън, допълва вестникът. „Партиите съществуват, за да печелят“, продължава стратегът. „Човекът, който е на сцената с Тръмп, не може да спечели. Страхът от Тръмп задуши критиките към Байдън. Сега същият този страх ще подхранва призивите той да се оттегли“.

„Демократи призовават Байдън „да хвърли кърпата“, съобщава американската телевизия NBC.

Публично представителите на Демократическата партия продължават да подкрепят Байдън и твърдят, че неубедителното представяне не променя основните залози на изборите.

Според експресно проучване на Си Ен Ен избирателите, които са гледали дебата в четвъртък вечер, смятат, че Доналд Тръмп се е представил по-добре от Джо Байдън с разлика от два към един гласа. Проучването показва, че 67% от наблюдателите на дебатите смятат, че Тръмп се е представил по-добре, докато 33% – че президентът се е представил по-добре.

На 28 юни от предизборният щаб на американския президент съобщиха, че Джо Байдън няма да се оттегли от предизборната надпревара, въпреки лошото си представяне в дебата и критиките към настоящия президент.

 

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини