- Реклама -

- Реклама -

16.8 C
София
вторник, 3 октомври 2023 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Папа Франциск пристигна на първо посещение в Монголия

Папа Франциск пристигна днес в Монголия, съобщи Франс прес. Самолетът, с който пътува Светият отец, кацна в Улан Батор малко преди 10:00 часа. Това е първата папска визита в тази голяма изолирана държава в Източна Азия, заобиколена от две суперсили като Китай и Русия.

Главата на Римокатолическата църква премина с инвалидна количка покрай шпалир монголски почетни гвардейци в традиционни синьо-червено-жълти униформи.

Франциск пристигна в монголската столица след нощен полет през китайското въздушно пространство, което му даде рядката възможност да изпрати поздравителна телеграма на президента Си Цзинпин, предаде Асошиейтед прес. Протоколът на Ватикана изисква папата да изпраща такива поздравления винаги, когато прелита над чужда държава. В посланието си до Си Франциск отправя „поздрави с добри пожелания към Ваше превъзходителство и народа на Китай“.

В Монголия са предвидени официални срещи с монголския президент и министър-председател и реч пред монголски правителствени, културни и бизнес лидери, последвани от първата среща на Франциск с епископите, свещениците и монахините, които са гръбнакът на малката католическа общност от 1450 души, съществуваща едва от едно поколение.

Макар че християнството присъства в региона от стотици години, присъствието на Католическата църква в Монголия е разрешено едва от 1992 г., след като в страната е премахнато комунистическото правителство, съюзено със Съветския съюз, и в конституцията е записана свободата на вероизповеданията. Оттогава Светият престол и Монголия поддържат дипломатически отношения, а няколко мисионерски ордена, сред които и „Мисионери на милосърдието на Майка Тереза“, се грижат за малката общност през първите три десетилетия от нейния живот.

снимки: БТА

- Реклама -

Последни новини