19.8 C
София
четвъртък, 30 май 2024 г.

Папата призна: Сексуалното удоволствие е дар от Бога

„Сексуалното удоволствие е дар от Бога, но католиците трябва да избягват порнографията“, заяви папа Франциск, цитиран от „Гардиън“.

Понтификът направи тези бележки по време на катехизис, посветен на „порока на похотта“, по време на общата си аудиенция на площад „Свети Петър“.

„Сексуалното удоволствие е нещо, което трябва да се цени, но то е подкопавано от порнографията, а удовлетворението без връзка може да породи форми на пристрастяване“, посочи светият отец.

„Трябва да защитаваме любовта“, заяви папата.

Франциск изглежда отговори на консервативните си критици, които миналата седмица се разгневиха, след като отново се появи книга с откровено сексуално съдържание, написана преди десетилетия от ръководителя на доктрината на Ватикана.

Еротика и расо

Излязлата от печат книга на Виктор Мануел Фернандес, аржентински кардинал, близък до Франциск, който вече е известен като автор на друга сексуално мотивирана книга, написана в младежките му години, включва глава, в която се описват разликите между мъжкия и женския оргазъм.

В отговор на по-новия скандал Фернандес, чието назначение на един от най-влиятелните постове във Ватикана беше критикувано от консервативните кардинали, заяви пред Crux: „Със сигурност не бих написал това сега“.

През 2022 г., по време на беседа със семинаристи за опасностите от социалните медии, папата отправи предупреждение срещу „дявола“ на дигиталната порнография, като същевременно призна, че свещениците и монахините също гледат онлайн порно. „Това е порок, който толкова много хора имат. Толкова много миряни, толкова много мирянки, а също и свещеници и монахини“, каза той. „Дяволът идва оттам.“

В края на 2020 г. Ватиканът беше поставен в неловко положение, когато бе принуден да „потърси обяснения от Meta, след като официалният Instagram на папа Франциск, който заедно с другите му профили в социалните мрежи се управлява от екип от хора, „хареса“ снимка на бразилския модел Наталия Гарибото. Лайкът от акаунта на папата беше видим на страницата на Гарибото в продължение на няколко дни, преди да бъде премахнат.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img