33.8 C
София
събота, 13 юли 2024 г.

Париж извежда бездомните имигранти заради Олимпийските игри

С наближаването на Олимпийските игри в Париж през 2024 г. френското правителство полага всички усилия за разкрасяване на града. Една от мерките е извеждането на хилядите бездомни имигранти от улиците и транспортирането им извън Париж.

Правителството на Еманюел Макрон категорично заявява, че това няма нищо общо с Олимпийските игри. Докладите обаче сочат, че преместването на бездомниците продължава от миналата година.

Тези хора, много от които са живеели в улични лагери, приюти или изоставени сгради в близост до новопостроеното олимпийско село, са изпращани с автобуси с обещания за жилища. Около 60% от хората във временните приюти не получават дългосрочно настаняване.

Кристоф Ноел дю Пайрат, висш държавен служител в Париж, заяви, че „през последната година полицията и съдилищата са изселили около 5000 души в града, като по-голямата част от тях са самотни мъже“.

Програмата за преместване е силно критикувана от юристи и градски служители извън Париж. Еманюел Перейра, адвокат, работещ в близост до Париж, описа програмата като „преддверие към депортация“.

Заместник-кмет на Марсилия, Одри Гарино, изрази недоволство от липсата на консултации относно програмата. Тя постави под съмнение приоритетите на правителството. Гарино попита защо има пари за прибирането на бездомни хора от Париж, но няма достатъчно за намиране на места за тях в Марсилия.

Според Пол Алаузи от неправителствената организация „Лекари на света“, която помага на бездомни мигранти, дори хотелите в Париж прекратяват договори за спешно настаняване, сключени с правителството, за да посрещнат очакваното увеличение на туристите.

През 2022 г. около 50 000 бездомни лица са били приютявани в хотели всяка нощ в региона Ил дьо Франс. До 2023 г. обаче поне 5000 от достъпните преди това места в хотелите са били отменени.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини