17.3 C
София
сряда, 19 юни 2024 г.

Парламентарната асамблея на НАТО подкрепи използването на западни оръжия от Украйна за удари по военни цели на руска територия

Парламентарната асамблея на НАТО подкрепи използването на западни оръжия от Украйна за удари по военни цели на руска територия

Парламентарната асамблея на НАТО прие три проектодекларации, с които очертава бъдещето на Алианса и засвидетелства подкрепата за Украйна във войната с Руската федерация. Трите проектодекларации са приети преди срещата на върха на НАТО във Вашингтон, която ще се проведе през юли тази година.

Столтенберг в София: НАТО трябва да е готово за продължителен конфликт

С първата декларация делегатите приеха резолюция за бъдещето на НАТО преди срещата във Вашингтон. С нея се предвижда да бъде създаден Център за устойчивост, да бъдат призовани всички съюзници да насочват 2% от БВП за нуждите на отбрана, да се създаде нужната подготовка за възпирането на Русия. Тя бе приета със само два гласа „против“.

С втората декларация делегатите приеха да подкрепят Украйна до края на войната. С нея се цели ускоряването на предoставянето на военно-техническата помощ за Украйна, създаването на мисия на НАТО за Украйна, приемането на Пътна карта за оперативната съвместимост, създаването на Център за върхови постижения на Алианса и други. Друг много важен аспект от декларацията е стартирането на процеса по приемането на Украйна в НАТО.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг пристигна в България (ОБНОВЕНА)

Като поправка в декларацията, делегатите приеха да се създаде параграф за използването на всички възможности за предоставянето на ПВО системи на Украйна. Друга поправка предвижда да се даде възможност на украинската страна да атакува легитимни военни цели на руска територия.

При дебатите италианските представители заявиха, че те изпращат военна помощ на Украйна при условие, че тя няма да се използва на руска територия. Представителите на Великобритания подчертаха, че „няма смисъл ракетите да не може да бъдат използвани срещу Русия, докато Русия стреля срещу Киев“. Френските делегати бяха категорични, че до момента Украйна е спазвала всички рестрикции по отношение на оръжията, както и принципите на международното право, но не такъв бил случаят от страна на Руската федерация.

Украинските делегати благодариха за подкрепата и заявиха, че не са успели да предотвратят нападението над Харков, въпреки че предварително са имали информация за струпването на войски. Те призоваха да получат зелена светлина за атакуване на легитимни руски военни цели на руска територия.

Третата точка е свързана с приемането на асоциирано членство за Малта и Косово. Делегатите решиха и двете страни да получат такова.

Председателят на Асамблеята Михал Шчерба заяви, че към Вашингтон трябва да бъде изпратено ясно послание за визията за бъдещето на Алианса. Той подчерта, че е важно да бъде показано, че държавите членки на НАТО са готови да подкрепят украинската страна до края на войната.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини