14.2 C
София
събота, 13 април 2024 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Парламентът одобри АЕЦ „Козлодуй“ да се строи по американска технология

Парламентът прие на първо четене законопроект за ратифициране на споразумение между България и САЩ за сътрудничество по проекта за изграждане на ядрена мощност на площадката на АЕЦ „Козлодуй“. Законопроектът за ратификация минава по бързата писта в парламента – внесен е от Министерския съвет на 8 март, вчера мина на първо четене през енергийната комисия, а днес влезе извънредно като точка в дневния ред.

От 202 гласували народни представители „за“ бяха (ГЕРБ, ПП-ДБ, ДПС, ИТН), „против“ („Възраждане“, БСП), въздържаха се трима (от ПП-ДБ и „Възраждане“).

В мотивите пише, че реализирането на нови ядрени мощности ще е от ключово значение за запазване на енергийната сигурност на страната, редуциране на емисиите от парникови газове и намаляването на зависимостта от внос на енергийни ресурси по конкурентоспособен начин. Промените се правят в контекст на целите на ЕС за постигане на климатична неутралност до 2050 г. и приоритетите на Зелената сделка.

С две решения през миналата година Народното събрание задължи Министерството на енергетиката (МЕ) да вземе положително решение за изграждане на нова ядрена възможност с технология AP 1000.

Очаквано, най-голяма съпротива дойде от опозицията. Според „Възраждане“ процедурата по ратификация трябва да се почне наново, като се гарантира прозрачност и конкурентоспособност. Даниел Проданов от партията на Костадин Костадинов се възмути как така се сключва договор между правителството и американски чиновник на име „Андрю“, защото това са разбрали от опозицията вчера по време на заседанието на енергийната комисия.

Министърът на енергетиката Румен Радев обясни, че от американска страна споразумението е подписано от Андрю Уайт – помощник секретар в американския департамент по енергетика. „В отговора си вчера казах Уайт, вероятно някой е добавил Андрю. Това са изключително некоректни внушения. Става дума за отговорен човек в рамките на американската власт, който подписва споразумението“, каза Радев.

Министърът подчерта, че в ратификацията е записано, че всяка от страните стриктно спазва процедурите на законодателството си.

Христо Проданов от БСП каза, че споразумение, в което едната страна е на печалба, а другата – не, се нарича не договор за сътрудничество, а „договор за слугинаж“. Костадин Костадинов същи се включи в дебата и заяви, че сме свидетели на специална операция за овладяване на българската енергийна система от САЩ. Петър Петров от „Възраждане“ заяви, че никъде в споразумението не пише колко ще бъде цената за изграждане на допълнително ядрени мощности. БСП и „Възраждане“ твърдят, че цената ще е приблизително 30 млрд. долара.

Борислав Гуцанов се присъедини към съпартиеца си Проданов и също обвини управляващото мнозинство в слугинаж. Той попита дали сме станали колония или бананова република, откакто управлява настоящото правителство. Георги Свиленски от БСП каза, че не е нормално никой от управляващата „некоалиция“ да не се изкаже по време на дебатите.

Единствената опозиционна партия, подкрепила решението, е „Има такъв народ“.

Бе прието срокът за предложения между първо и второ четене да е 3 дни.

Последни новини

- Реклама -