- Реклама -

- Реклама -

17.8 C
София
понеделник, 2 октомври 2023 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Парламентът отмени забраната за внос на украинско зърно

След тричасов дебат парламентът отмени планираното удължаване на забраната за внос на украинска пшеница, царевица, рапица и слънчогледово семе. По време на дебата се стигна до размяна на скандални реплики между парламентарната група на „Възраждане“, земеделския министър Кирил Вътев и групата на „Продължаваме промяната – Демократична България“.

От 201 гласували народни представители „за“ бяха 124, против – 69, а 8 депутати се въздържаха. „Против“ гласуваха парламентарните групи на „Възраждане“, „Има такъв народ“ и БСП. 8 депутати от ГЕРБ се въздържаха.

Предложението изненадващо дойде от „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ), ГЕРБ и ДПС, въпреки че през юли министър Вътев даде заявката, че забраната за внос ще бъде удължена след 15 септември 2023 г. След неочакваното предложение на трите парламентарни групи вчера Вътев коментира, че с него не е било обсъждано отпадането на забраната за внос на зърно от Украйна.

Днес министърът присъства на дебатите по проекторешението в Народното събрание. Той заяви, че притесненията на земеделските производители са големи, защото Украйна е изключително мощна страна с огромни обеми на производство. Вътев посочи, че е основателно притеснението, че Украйна не изпълнява тежките изисквания, наложени от ЕС, в производството на земеделска продукция. Министърът подчерта, че като държава членка на ЕС България подкрепя Украйна, която е във война и че са осигурени т.нар. „коридори на сигурността“.

Кирил Вътев каза, че действително до момента е подкрепял удължаването на забраната за внос на украинско зърно. По думите му обаче на последното заседание на Министерския съвет (МС) са били изнесени макроикономически показатели, че не е толкова притеснително България да се откаже от удължаването на забраната. Освен това има начин да се възложат мерки за сигурност за земеделските производители, там където има проблеми, посочи министърът.

„Затова приех аргументите на МС – от гледна точка на макроикономическите показатели“, заяви Вътев пред депутатите.

Той уточни, че Министерство на земеделието и храните (МЗХ) все пак ще вземе ответни мерки като завиши контрола на всички украински стоки, най-вече зърнени култури, като стриктно ще се контролира наличието на радиоактивност и тежки метали.

В събота ръководството на МЗХ ще се срещне с българските зърнопроизводители, съобщи Кирил Вътев.

Деян Николов от „Възраждане“ обвини Комисията по земеделие, горите и храните, че докладът от вчерашното ѝ заседание не е пълен, защото присъстващите зърнопроизводители са изразили много сериозни притеснения. По думите му това проекторешение е предателство, защото поставя зърнопроизводителите в ситуация на неконкурентоспособност.

Николов оспори факта дали министерството ще може да контролира наличието на радиоактивност и тежки метали в крайния продукт от Украйна, който ще се продава на българския пазар. Той и съпартиеца му Цончо Ганев настояват, че няма как това решение да намали инфлацията в България, както твърдят от МЗХ и МС.

Кирил Вътев им отвърна, че причината да завишат контрола е „точно заради такива непремерени изказвания“ в социалните мрежи.

„Никой не е по-голям от хляба. Нека не превръщаме темата за хляба в тенденциозни и популистки изказвания“, призова той.

Драгомир Стойнев от БСП настоя макроикономическият анализ, който е променил мнението на министъра, да бъде представен пред народните представители.

Лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов посочи, че Словакия, Полша и Унгария продължават да настояват на забраната за внос на украинско зърно. Той също поиска да види „чудодейния анализ“. Искрен Митев (ПП-ДБ) му отвърна, че забраната, която защитава, всъщност не работи, защото заради „коридорите на сигурността“ из цяла Европа има украинско производство. Последва реплика на Костадинов, в която той нарече Искрен Митев „шут“, заради което председателят на НС Росен Желязков (ГЕРБ) му наложи забележка.

Кирил Вътев също отговори на нападките на Костадинов и му каза, че в момента му губят времето: „В моя чест е свирил българският химн, във ваша не е свирил. Не сте ме назначили да ми искате оставката“, което предизвика множество подвиквания от парламентарната група на „Възраждане“.

Георги Свиленски от БСП посочи, че всеки един народен представител е гласувал за или против назначението на Кирил Вътев и го призова да спазва достойнството на България, а не да го потъпква. Станислав Балабанов от „Има такъв народ“ напомни на министъра, че е подчинен на Народното събрание. Цончо Ганев също взе реплика и каза на Вътев, че не е „във фирмата си за шпек“ и че е длъжен да им отговоря, Желязков направи и на него забележка.

Настимир Ананиев от ПП-ДБ посочи, че министърът не е длъжен да седи в НС, а е дошъл на добра воля. Той заяви, че „малките партии искат да го тормозят“ и че такова поведение трябва да се спира. Неговият съпартиец Явор Божанков определи отношението и реториката на Цончо Ганев като обидна. „Музейни работници, които си строят къщи със субсидии и купуват апартаменти на занижени цени, нямат право да обиждат един производител“, каза Божанов.

Съпредседателят на ПП Кирил Петков каза, че цената на зърното се определя от общия пазар. По думите му единствената разлика в цената на българския пазар може да бъде транспортната. Той заяви, че е горд, че Вътев е министър на земеделието и че е сигурен, че той ще направи всичко в интерес на българското земеделие.

Кирил Вътев отново се защити и посочи групата на „Възраждане“: „Един човек оттам се провиква и ми казва да си дам оставката. Добре ще я дам, но на този, който трябва.“

Тошко Йорданов от ИТН е на мнение, че за пореден път МС си измива ръцете с НС. Той заяви, че ИТН няма да подкрепят проекторешението. По думите му това, че правителството се крие, означава, че е некадърно. Лидерът на БСП Корнелия Нинова каза, че тя няма да подкрепят решението, защото представлява предателство спрямо българския национален интерес, както и провокация. Тя добави, че е сигурна, че ЕК на свой ред ще продължи забраната за внос на зърно.

 

- Реклама -

Последни новини