- Реклама -

- Реклама -

-0.5 C
София
понеделник, 4 декември 2023 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Парламентът прие споразумението от 7 точки със синдикатите

Депутатите в новата зала в бившия Партиен дом

И парламентът прие споразумението от 7 точки, което вчера бе подписано между правителството и синдикатите. Срещата беше напрегната и продължи почти 8 часа.

След нея премиерът Денков обясни, че първите две точки били важни и означавали, че системата ще работи стабилно, ще имаме базови мощности колкото е необходимо, за да работи енергийната система.

Днес споразумението мина и през енергийна комисия, където също бе подкрепено от депутатите.

От БСП обаче категорично отказват да го подкрепят. Те бяха и единствената партия, чиито представители нямаше на срещата вчера. Според тях то представлява смъртната присъда за българската енергетика.

“Няма да го подкрепим, има много повече въпроси, отколкото отговори към протестиращите”, категоричен бе Драгомир Стойнев от БСП.

Според Тошко Йорданов от ИТН Денков вчера се е държал като “мъжка секретарка“ на Пеевски.

Според него миньорите и енергетици били излъгани и се видяло, че Делян Пеевски управлява държавата.

“Нито една от шестте точки ги няма в това споразумение, както в един хубав български филм се казва: ”Ще ти купя колело, ама друг път”. Та така и при тях”, смята той.

“Вчера имаше 8-часова среща между правителството и синдикалните лидери, които се интересуват. 3 от тях бяха приети, 3 бяха допълнени, така че да отговарят на границите за преговори с ЕК.

Не ви прави чест да казвате, че е празен лист. Всички 6 точки бяха приети от всички и само първа не е приета от миньорите”, обърна се Искрен Митев от ПП-ДБ към “Възраждане”, които обясниха, че това споразумение не е нищо и на практика било празен лист, не означавало нищо.

Според тях също така нямало смисъл да се приема то, ако не бъдат изтеглени териториалните планове и не спре да се говори само за европейски средства.

Според независимия Радостин Василев споразумението нямало юридическа стойност, звучало като преразказ на осмокласник в училище.

Настимир Ананиев отбеляза, че това шоу го гледали и в петък. Всичко било свързано с предизборната кампания.

“За съжаление тази трибуна се използва именно затова. Не случайно подкрепих решението да почиваме 4 седмици, за да не гледаме това всеки ден”, коментира още той.

Председателстващият заседанието Росен Желязков призова за по-стегната работа, защото все пак хората очаквали някакво решение, а не предизборни дебати.

“Слушах с интерес и тъй като се изрекоха много силни думи, някои колеги са се научили да споменават само ГЕРБ и Бойко Борисов и ги употребяват под път и над път. Но ние сме тези, които се борихме за въглищните централи, ние направихме така, че те да работят. Водили сме преговори и сме се борили с ЕК това да бъде така. Убедени сме, че преходът трябва да бъде плавен, за да няма риск за енергийната ни сигурност. А какво направиха другите, които говорят против нас? На път сме да си закрием енергетиката от разни аматьори”, ядоса се бившият енергиен министър от ГЕРБ Теменужка Петкова.

Накрая споразумението бе прието със 133 гласа “за“. ”Възраждане”, ИТН, БСП, независимият Радостин Василев и двама от ПП-ДБ гласуваха “против”.

A ето и седемте точки от снощното споразумение, върху които се основава проектът за парламентарно решение:

1. Продължаване на процедурата за въвеждане на капацитет и осигуряване на работата на производствени мощности, които да гарантират националната енергийна сигурност за постигане на плавен преход

Срок до 31 декември 2023 година

2. Министерският съвет да изпълни решенията на Народното събрание, с които не се допуска ограничаване на централите в структурата на Българския енергиен холдинг, както и на други мощности, които работят изцяло на пазарен принцип

Срок до 30 ноември 2023 година

3. Изработване на енергийна стратегия на България до 2050 година с участието на социалните партньори.

Срок до 30 ноември 2023 година

4. Прозрачност на процедурите по инвестиционните намерения по териториалните планове и включване в тях на проекти на централите, мините и общините в засегнатите региони

Срок до 31 декември 2023 година

5. Отпадане от териториалните планове на проекта за създаване на държавно предприятие за изграждане на икономически зони върху терените на мините

Срок до 31 октомври 2023 година

6. Проучване на възможността за улавяне, преработка или съхранение на въглеродните емисии от ТЕЦ “Марица-изток 2”

Срок до 31 март 2024 година

7. Социалните партньори продължават преговорите по проекта за споразумение от 19 септември 2023 година.

 

Снимка: Велислав Николов/24 часа
.

- Реклама -

Последни новини

- Реклама -