13.2 C
София
понеделник, 20 май 2024 г.

Парното в София поевтинява с близо 30 процента от 1 юли

„Топлофикация София“ предлага по-ниски цени на топлата вода и парното за новия ценови период от 1 юли. По-ниски цени от 1 юли предлага и „Топлофикация Плевен“ – от 96,94 лв./MWh да стане 56,10 лв/MWh, което е с около 42% по-ниска цена.

В заявление на топлофикационното дружество до Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) посочват, че то е депозирало намерение да доставя топлинна енергия на цена от 97,78 лева за мегаватчас (MWh) без ДДС. Предложената цена е с 29,11% по-ниска спрямо сегашната цена, която е 137,93 лева за MWh.

В изявлението също се посочва, че заради климатични фактори през 2023 г. са произведени 4 385 812 MWh топлинна енергия, което е със 7% по-малко от планирането за ценовия период.

„Топлофикация Бургас“ и „Топлофикация Велико Търново“ обаче предлагат по-висока цена за новия ценови период, съответно дружеството в Бургас предлага цената на топлата вода да стане 118,52 лв./MWh, като в момента е 95,20 лв./MWh, което е увеличение с 24,50%. Това във Велико Търново предлага за предстоящия ценови период да продава гореща вода за 331,83 лв/MWh, като в момента е 131,82 лв/MWh, съобщава БТА.

От „Топлофикация Пловдив“ също са подали заявление за цените от 1 юли, но данните в него са поверителни. В края на март от дружеството съобщиха, че според тяхната калкулация крайната цена на топлинната енергия за клиентите на „ЕВН Топлофикация Пловдив“ би се променила с 13 процента – на 156,94 лева за мегаватчас от следващия регулаторен период. При“ Топлофикация Перник“ и „Топлофикация Сливен“ данните също са заличени в заявленията им.

От БТА уточняват, че обикновено КЕВР прави корекции на ценообразуващите елементи на всички дружества, като прилага общ подход. Предстои да се проведе и обществено обсъждане по темата.

Окончателното си решение за цената на парното и топлата вода КЕВР ще обяви до 30 юни, като при постановяването му ще прецизира ценообразуващите елементи на база на актуалната информация към края на юни.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img