25.8 C
София
четвъртък, 13 юни 2024 г.

Първата българска история, писана 100 години преди Паисий, вече е у нас

Преди 357 години католическият епископ Петър Богдан Бакшев от Чипровци съставя на латински „За древността на бащината земя и за българските дела“. Днес репродукция на ръкописа беше представена в президентството.

Ръкописът е първият исторически трактат, посветен на България. Трудът, написан на латински език от Петър Богдан, е завършен около 1667 г. В рамките на 200 страници ръкописът разглежда християнското минало и настояще на българските земи и има за цел да мобилизира подкрепа в тогавашна католическа Европа за освобождението на България от османско владичество. Дълго време не бяха открити нито оригиналният ръкопис, нито печатен екземпляр на трактата, като едва през 70-те години на 20-и век историкът проф. Божидар Димитров открива записки на редактора, свързани с ръкописа на Петър Богдан. Проф. д-р Лилия Илиева откри в края на 2017 г. пълния ръкопис на най-старата история на България в Университетската библиотека на италианския град Модена.

„Възкръсналият ръкопис“ на Петър Богдан ще бъде представен в Националния археологически институт с музей при Българската академия на науките (НАИМ при БАН). Трактатът и изложбите могат да бъдат видени в централна зала на Националния археологически музей от 22 май до 22 септември, отбелязват домакините на събитието. Изложбата се осъществява под патронажа на президента на Република България и се посвещава на 155-годишнината на Българската академия на науките и 145-годишнината на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“. Приканвам нашите сънародници да се докоснат до този изключителен текст, заяви президентът Румен Радев по време на представянето на ръкописа.

Роден и починал в Чипровци, Петър Богдан е ярък представител на цяла една заслужила плеада на българските католически дейци от 17-и век, каза президентът. Той посочи, че тяхната активна дейност в тъмните години на османското владичество остава открит прозорец към достиженията на европейската мисъл. Самият Петър Богдан, завършил престижен университет в Рим, е ерудиран духовник и интелектуалец, високопросветен общественик, патриот и вещ дипломат. През целия си живот той гради активно мостове към Европа в търсене на път за освобождението на България и отстоява честта на Отечеството. Негови са думите, че защитата на честта и най-вече тази на Родината стои най-високо, защото животът и честта са равнопоставени, каза още Радев.

Държавният глава Румен Радев удостои с Почетен знак на президента проф. Лилия Илиева, доц. Цветан Василев и проф. Алесандра Нечи за откриването, превода, съхраняването и реставрацията на ръкописа на Петър Богдан.

 

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини