19.8 C
София
събота, 13 април 2024 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Първата жена от арабския свят е готова да полети в Космоса

Астронавтката от ОАЕ Нора Ал Матруши е прекарала голяма част от живота си, взирайки се в звездите и мечтаейки да полети до Луната. Тази седмица тя стана първата арабска жена, завършила програмата за обучение на НАСА, готова да полети в Космоса.

30-годишната Ал Матруши си спомня урок за Космоса в началното училище, в който нейният учител симулира пътуване до лунната повърхност, допълнено със скафандри за изкуства и занаяти и палатка за ракетен кораб. „Излязохме от палатката и видяхме, че тя е загасила светлините в нашата класна стая. Всичко беше покрито със сив плат и ни казваше, че сме на повърхността на Луната“, каза Ал Матруши пред АФП. „Този ден се запечата в мен. И си спомням, че си помислих: „Това е невероятно. Всъщност искам да направя това наистина, искам наистина да стигна до повърхността на Луната. И така започна всичко“, спомня си тя, облечена в син летателен костюм, бродиран с нейното име и знамето на ОАЕ.

Ал Матруши, машинен инженер по образование, която е работила в петролната индустрия, бе сред двамата кандидати за астронавти, избрани от Космическата агенция на Обединените арабски емирства (UAESA) през 2021 г. да се запишат в програма за обучение към американската космическа агенция НАСА. Сега, след две години усилена работа, включително практически излизания в открития Космос, Ал Матруши, нейният колега от емирството Мохамад АлМула и 10 други в техния тренировъчен клас са напълно квалифицирани астронавти. Групата, известна като „Мухите“, вече отговаря на условията за мисии на НАСА до Международната космическа станция (МКС), за изстрелване на „Артемис“ до Луната и дори да лети до Марс.

„Искам да тласна човечеството по-далеч, отколкото е било преди. Искам човечеството да се върне на Луната и искам човечеството да отиде по-далеч отвъд Луната. И аз искам да бъда част от това пътуване“, каза Ал Матруши.

Въпреки че Ал Матруши е първата, завършила НАСА, други арабски жени вече са участвали в частни космически мисии, включително саудитската биомедицинска изследователка Раяна Барнауи, която летя с Axiom Space до МКС миналата година, и египетско-ливанската инженерка Сара Сабри, една от екипаж на суборбитален полет на Blue Origin през 2022 г.

Персонализиран космически хиджаб

Ал Матруши, която носи хиджаб като част от нейната мюсюлманска вяра, обясни, че НАСА е разработила стратегия, която да й позволи да запази косата си покрита, докато носи емблематичния бял космически костюм и шлем на агенцията. „След като влезете в костюма, вие слагате (комуникационна) шапка (снабдена с микрофони и високоговорители), която… покрива косата ви“, каза тя. Предизвикателството идва в момента, когато Ал Матруши свали обикновения си хиджаб, но преди да сложи комуникационната шапка. За да се усложнят допълнително нещата, костюмът може да се прави само от специално разрешени материали.

„Инженерите по костюми в крайна сметка ми ушиха импровизиран хиджаб, където мога да го облека, да вляза в костюма и след това да сложа комуникационната шапка, след което да я сваля и косата ми ще бъде покрита. Така че аз наистина, наистина ги оценявам, че правят това за мен“, каза Ал Матруши.

Със своя персонализиран костюм Ал Матруши ще бъде готова да излезе в Космоса с колегите си астронавти. НАСА планира да върне хора на повърхността на Луната през 2026 г. за мисията „Артемида 3“. „Мисля, че да станеш астронавт е трудно, независимо от религията или произхода ти“, каза тя пред AFP. „Това, че съм мюсюлманка, не го направи по-трудно. Но това, че съм мюсюлманин, ме накара да осъзная приноса на моите предци, на мюсюлманските учени и учени, които са били преди мен и са изучавали звездите. „Да стана астронавт, значи просто да надграждам това наследство, започнато преди хиляди и хиляди години“, каза Ал Матруши.

Последни новини

- Реклама -