24.8 C
София
вторник, 25 юни 2024 г.

Първи данни за разбилия се хеликоптер на иранския президент

Генералният щаб на иранските въоръжени сили публикува първите резултати от разследването на катастрофата с хеликоптер, в която загина иранският президент Ибрахим Раиси. Това съобщиха от центъра за връзки с обществеността на военното ведомство.

Пилотът на хеликоптера на Раиси е бил в контакт с пилотите на други два вертолета в кортежа на иранския президент, превозващи други членове на делегацията на Раиси. Хеликоптерът на държавния глава се е запалил едва след разбиването му на повърхността на планинско възвишение.

Отбелязва се още, че не са открити следи от куршуми върху корпуса на разбилия се хеликоптер на иранския президент, предаде БЛИЦ. „Нямаше следи от куршуми или подобни средства върху корпуса на катастрофиралия хеликоптер“, цитира IRIB текста на изявлението. По други части на катастрофиралия хеликоптер също не са открити следи от куршуми или подобни щети. Хеликоптерът се е запалил след сблъсък с възвишение“, съобщава агенция Tasnim, цитирайки пресслужбата на Генералния щаб на иранските въоръжени сили.

Освен това в съобщението се казва, че след излитане „1,5 минути преди катастрофата“, хеликоптерът с Ибрахим Раиси на борда е летял по планирания маршрут и не се е отклонил от определената траектория на полета.

Според представители на иранския генерален щаб издирването на хеликоптера на Ибрахим Раиси „продължи през цялата нощ поради мъгла, студ и труден терен“. В резултат на това мястото на катастрофата на хеликоптера беше открито от дрон на 20 май в 05:00 местно време.

Подчертава се също, че значителна част от информацията за катастрофата на хеликоптера на Раиси вече е събрана. Необходимо било повече време за преглед на „определени документи“. Не се съобщават версиите, по които се работи в момента. Само „след цялостна работа на специалисти“ нова информация за катастрофата на хеликоптера на иранския президент ще стане публична, уточнява съобщението.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини