- Реклама -

- Реклама -

-0.5 C
София
понеделник, 4 декември 2023 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Първи случай у нас на подварианта Пирола на Ковид-19

Първи случай на подварианта Пирола на варианта Омикрон на COVID-19, той е установен в София, това показват данните, публикувани на сайта на Националния център по заразни и паразитни болести.

Анализирани са 88 клинични проби със SARS-CoV-2, взети от пациенти от 14 области на страната в периода 14 септември – 12 октомври.

Пробите са изпратени в Центъра от девет лаборатории. При всички проби е установен Омикрон и негови подварианти, като при един от пациентите е доказан BA.2.86 – Пирола, определен от Световната здравна организация като вариант под наблюдение.

Установени са и подварианти, дефинирани от СЗО като такива с повишен интерес: EG.5 при един случай, EG.5.1 при двама, XBB.1.9.2 при един и XBB.1.5 при един. В допълнение са доказани подварианти на EG.x при 11 случая, ХBB.х при 31 случая, а при 46 от пробите са доказани други подварианти.

Епидемиолози и вирусолози съобщиха в края на септември, че разпространението на субварианта Пирола се отчита в цяла Европа и един от началните му симптоми е зачервяване на очите.

- Реклама -

Последни новини

- Реклама -