13.5 C
София
сряда, 28 февруари 2024 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Първи „зелени“ затвори у нас в Плевен и в Белене

Първите стъпки за създаване на два пилотни „зелени“ затвора у нас са вече факт. Избраните затвори са тези в Плевен и Белене.

Обсъждат се варианти лишените от свобода и персоналът от затворите в Белене и в Плевен да са първите, които ще бъдат обучени към придобиване на знания и умения в областта на „екологичната“ икономика. Това съобщиха от Министерството на правосъдието. 

Идеята идва от Норвегия. Днес в Белене приключи работно посещение на норвежки и български експерти. Бяха представени идейните намерения на екипите на двата избрани затвора за реализиране на „екологични“ решения. Разработен е и първият вариант на проектни дейности, индикатори и прогнозен бюджет.

Следващата среща на работната група ще бъде в края на февруари в Норвегия, където българските участници ще се запознаят с норвежкия опит и ще бъде подписано споразумения между затвора град Плевен и затвора град Белене със затвора Она, Норвегия.

Норвежката корекционна служба вече е интегрирала тези концепции в своите затвори в областта на селското стопанство, биоземеделието, здравословните продукти, използването на самоподдържащи се енергийни ресурси и създаването на здравословна затворническа среда.

Последни новини

- Реклама -