9.9 C
София
сряда, 28 февруари 2024 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Първият медицински хеликоптер идва на 31 януари


На 31 януари, при добри метеорологични условия, в България ще пристигне първият медицински хеликоптер. Това обяви пред БНР министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков.

„Вече сме почти на финала тази система да започне да работи и тя да бъде изградена в България по стандартите, които са приложими в Европа и света. В петък вечерта получихме официално потвърждение от производителя, че хеликоптерът ще прелети на 31 януари. На 29-ти ще направи последния тестов полет в Италия, заедно с български екипаж на борда. На 31-ви трябва да пристигне в България. Прелитането на хеликоптера от Италия се нуждае от добра метеорологична обстановка. Колегите от Италия следи обстановката и уверява, че дългосрочната прогноза е добра и има предпоставки да бъде извършен полетът в края на януари“.

По думите му пилотите, които ще летят на този хеликоптер, трябва да направят определени часове на него. Така че от следващия ден тези процедури ще започнат да действат и хеликоптерът ще започне да изпълнява необходимите полети.

Общата бройка на хеликоптерите по този проект ще бъде 8, посочи министърът. По думите му през 2024 г. България ще придобие 3 от тях – един в края на януари, втори в края на юни и третият – през декември. През 2025 и 2026 г. ще дойдат и останалите, добави той.

Застраховката за тази година е осигурена, обяви също Гвоздейков. В момента се работи по осигуряване на застраховка за 2-рия хеликоптер.

„Организирали сме процес по създаване на временни оперативни бази“, каза той. И уточни, че първата, която е на територията на София, вече е оборудвана и разполага с всички компоненти. Долна Митрополия ще приюти втория хеликоптер, а третият ще отиде в Сливен. Утре ще открием летателната площадка на болница „Св. Анна“, добави транспортният министър.

По думите му процесът върви в добри темпове. Той увери, че забавяне няма да има.

Георги Гвоздейков отговори и на критиките към този проект.

„Спешната медицинска помощ в България е изключително опасна, когато некомпетентни хора говорят лъжи. Говорейки по тази тема с очевидно неразбиране, рискуваме да внесем паника в обществото“, предупреди той. Според него това са абсолютно неверни неща, които целят да създадат хаос и напрежение. България има нужда този проект да стане час по-скоро и да започне да работи ефективно, категоричен бе той.

Източник: БНР

Последни новини

- Реклама -