- Реклама -

- Реклама -

17.8 C
София
понеделник, 2 октомври 2023 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Генерал Съби Събев: Черно море не е руско езеро

Генерал Съби Събев е първият национален военен представител на България в НАТО в Брюксел. Бил е началник на управление „Планиране на отбраната и въоръжените сили“ на Генералния щаб на Българската армия, където отговаря за стратегическото планиране и разработката на военни концепции, стратегии и доктрини. Там координира военната подготовка за членство на страната в НАТО. Съосновател и член на Управителния съвет на Атлантическия съвет на България до 2020 г.

Автор: Рени НЕШКОВА

– Господин генерал, законопроектът на САЩ за сигурността в Черно море предизвиква бурни полемики, че Щатите превръщат Черноморието ни във военна база и ни приближават към войната.

– Не мисля, че трябва да се обръща чак толкова внимание на пропагандната теза, че е застрашена националната ни сигурност. Това са внушения на организации и партии, които стоят по-близо до Русия, отколкото до националните интереси на нашата страна. Напротив! Този закон за сигурността в Черно море и стратегията, която ще бъде разработена след неговото приемане, е от изключителен интерес за националната сигурност в Черно море за нас и за националната сигурност на черноморските държави, с изключение на Русия, доколкото тя провежда агресивна политика в региона. Да споменем само агресията й срещу Грузия, сега срещу Украйна, поддържането на „замразения конфликт“ в Приднестровието. За всички е ясно коя е агресивната страна в Черноморския регион. В него има повишено ниво на несигурност, напрежение и то е видно, не е необходимо да се доказва. Това, с което се ангажират САЩ, е ограничаване на напрежението в нашия регион.

– Какво ще се случи, когато стратегията бъде одобрена?

– Ще се повиши сигурността на черноморските държави – България, Румъния, Турция, Молдова, Украйна, Грузия, като се даде приоритет на системите за разузнаване и наблюдение на операциите на Русия в региона. Не може Русия да смята Черно море за руско езеро и да прави в него каквото си иска. Също така ще се оцени и възможността и ползата от създаването на един съвместен натовски многонационален щаб, който да отговаря за планирането, готовността, ученията и координацията на цялата мирновременна дейност в Черно море. Той ще се консултира със страните от НАТО по отношението на оценката и възможностите за установяване на редовно ротационно морско присъствие на Алианса. Разбира се, при спазване на Конвенцията от Монтрьо за 21 дни престой на кораби на нечерноморски държави. От клуб „Атлантик“ дадохме тази идея още през 2016 г. Сега тя се издигна на съюзно ниво и най-вероятно ще бъде реализирана. Това ще повиши сигурността в Черно море, което е в интерес на всички държави, дори на самата Русия. По този начин ще се увеличи и помощта на САЩ за черноморските държави и главно за членките на НАТО. По всяка вероятност ще помогне и за закупуване на противовъздушна отбрана, средства за брегова отбрана, имам предвид брегови ракетни системи с по-голям обсег. Всичко това е в областта на сигурността, но то има и сериозни икономически аспекти, като увеличаване на чуждестранните инвестиции и намаляване на икономическата принуда от страна на Русия.

– Нарушава ли Русия нашата акватория, като непрекъснато удължава сроковете на ученията?

– Русия обяви тези учения и за трети път ги удължава до края на август, като по този начин блокира нашата изключителна икономическа зона. Това има сериозни последици за икономическите интереси на България. Ние не можем да осъществяваме икономическа дейност, включително и проучването за нефт и газ, за което се взе решение. Това са пиратски действия от страна на Москва. Не може да окупираш и да обявяваш за опасна за корабоплаването една значителна част от икономическата зона на която и да е страна. Всичко това се прави, за да се прекъснат зърнените доставки от Украйна към Третия свят. Руската федерация смята, че международното право не се отнася до нея или се отнася само когато тя има интерес от него.

– Ще предприемем ли нещо, за да си върнем руския анклав „Камчия“, който е собственост на кметството в Москва и до който държавата дори няма достъп?

– Крайно време е да бъде закрит този комплекс и държавата да поеме използването му за много по-позитивни цели. Не знам дали е трудно юридически, но както Русия си позволява да анексира чужди територии и собственост на чужди компании, нормално е ние да си вземем своя територия, което е в интерес на нашата национална сигурност. Това е наше суверенно право.

– Какво влияние ще окаже смъртта на Пригожин в развитието на войната?

– Това се очакваше. И преди съм коментирал, че след като Пригожин бе наречен от Путин предател след бунта на „Вагнер“, съдбата му беше предрешена. Независимо от споразумението за живота му и изтеглянето на войските на „Вагнер“ от Русия със съдействието на беларуския президент Лукашенко, беше въпрос на време да бъде ликвидиран. Бунтът на Пригожин дори не беше насочен лично към Путин, а към Министерството на отбраната. Но така или иначе, „Вагнер“ е обезглавена и лесно ще бъде подчинена на руската държава и руските специални служби. Дали въпреки това армията отново ще тръгне срещу Военното министерство, предстои да видим. Очевидно тлее някакво напрежение във военната общност за начина на водене на войната. Пригожин дори беше предложил да се замрази и прекрати войната, защото очевидно няма изход от нея, а Русия все повече затъва в нея… Струва ми се, че от недрата на руското общество назрява един взрив, да видим кога ще избухне.

– Предстои смяна на властта в САЩ, а отношението на Тръмп към войната в Украйна е по-различно от това на Байдън. Възможно ли е нещата да вземат друг обрат? Примерно, Тръмп и Путин да седнат на една маса и да разговарят?

– Това е част от стратегията на Путин за удължаване на войната. Той разчита на умора на западния свят от войната, намаляване на военната помощ за Украйна, ако дойде на власт Тръмп. Той е заявявал, че ще може да се споразумее с него и САЩ могат да окажат силен натиск на Украйна. Едно примирие по условията на Русия означава РФ да си запази окупираните територии, които са около 18% от територията на Украйна. Украйна трудно би се съгласила на такава непочтена сделка за нейна сметка.

– Кое е по вероятно според вас за изхода на войната – вътрешни катаклизми в Русия или външен натиск?

– Най-лесният начин е това да стане чрез вътрешна промяна в Русия и сваляне на Путин от власт. Аз мисля, че голяма част от руските олигарси не са много щастливи от продължаването на тази война, защото много губят от нея. Колкото и да подценяват изолацията и санкциите от Запада, икономическото състояние на Русия се влошава и от обикновените граждани. Голяма част от военната мощ на Русия е смляна в тази война, недоволство има и сред военните. Не е случайно, че има призиви на военни командири от фронта за спиране на войната.

- Реклама -

Последни новини