21.8 C
София
понеделник, 27 май 2024 г.

Първото служебно правителство по новата Конституция встъпва в длъжност


Служебният кабинет с премиер Димитър Главчев ще положи клетва днес. Това ще е 103-тото правителство на България и деветото служебно. Следвайки новите правила в Конституцията, приети в края на миналата година президентът Румен Радев определи кой да застане начело на служебния кабинет измежду подбран списък от кандидати, след което съставът му бе предложен от посочения за служебен министър-председател Димитър Главчев.

Церемония по приемственост в изпълнителната власт ще се състои днес в Министерския съвет, съобщиха от правителствената пресслужба. Тя ще бъде в Гранитната зала. Предвидено е церемонията да започне, след като членовете на служебния кабинет положат клетва в Народното събрание. След нея в Министерски съвет ще последват церемонии по предаване на властта и в министерствата.

Димитър Главчев предложи проекта на структура и състав на служебен кабинет на 5 април в сградата на президентството в присъствието на държавния глава Румен Радев и представители на парламентарно представени политически сили, които бяха там за консултации.

Голямата неизвестна е дали ще има промени в представения миналата седмица в президентството кабинет. Димитър Главчев не е давал знак, че готви промени. От ПП-ДБ се обявиха срещу трима от министрите – вътрешния, правосъдния и на електронното управление, като вчера имаше протест и контрапротест срещу и за Калин Стоянов пред МВР.

Представителите на ПП-ДБ напуснаха срещата при президента след представянето на служебните министри.

 

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img