
120′
Време за готвене

6
Порции

6/10
Трудност

Необходими продукти:
- 2 кг патица + дреболиите
- За намазване:
- 1/2 к.л. кимион
- 1/4 к.л. черен пипер
- 1/2 к.л. червен пипер
- 1/2 к.л. сол
- 2 с.л. олио
- За зеленчуците:
- 3 кг кисело зеле
- 2 бр. кисели моркови
- 3–4 скилидки чесън
- 1 с.л. червен пипер
- 1 с.л. черен пипер на зърна
- 1 ч.л. кимион на зърна
- 7–8 зърна бахар
- 3–4 с.л. олио
- 3–4 дафинов листа
- 500 мл вода
Начин на приготвяне:
- В дълбок тиган или тенджера се загрява олиото, след което се добавя нарязаното на по-едро кисело зеле. Зелето се запържва леко.
- Към запърженото зеле се добавят киселите морковчета, нарязани на малки кубчета, и се поръсва с червен пипер.
- Сместа се изсипва в гювеча, предварително подредена с цели необелени скилидки чесън, дафинов лист, зърна бахар, черен пипер и кимион.
- Патицата се измива и се натрива от вътре и отвън със смес от сол, смлян черен пипер, кимион, червен пипер и олио.
- В средата на зелето се прави гнездо, в което се поставя патицата.
- Вътре в патицата се поставят почистените и измити дреболии – дробче, сърчице, шийка, воденичка.
- Налива се вода в гювеча, след което се затваря с капак и се пече във фурната на 180 градуса за около час и половина.
- След това се отхлупва и патицата се връща във фурната за допълнителни 20-25 минути, докато придобие хрупкава коричка.
- След изключване на фурната, патицата се оставя да почине вътре, без да се отваря.
Приятен апетит!