14.7 C
София
неделя, 18 май 2025 г.
Категории:

Патица с кисело зеле

120′
Време за готвене

6
Порции

6/10
Трудност

Необходими продукти:

  • 2 кг патица + дреболиите
  • За намазване:
  • 1/2 к.л. кимион
  • 1/4 к.л. черен пипер
  • 1/2 к.л. червен пипер
  • 1/2 к.л. сол
  • 2 с.л. олио

  • За зеленчуците:
  • 3 кг кисело зеле
  • 2 бр. кисели моркови
  • 3–4 скилидки чесън
  • 1 с.л. червен пипер
  • 1 с.л. черен пипер на зърна
  • 1 ч.л. кимион на зърна
  • 7–8 зърна бахар
  • 3–4 с.л. олио
  • 3–4 дафинов листа
  • 500 мл вода

Начин на приготвяне:

  1. В дълбок тиган или тенджера се загрява олиото, след което се добавя нарязаното на по-едро кисело зеле. Зелето се запържва леко.
  2. Към запърженото зеле се добавят киселите морковчета, нарязани на малки кубчета, и се поръсва с червен пипер.
  3. Сместа се изсипва в гювеча, предварително подредена с цели необелени скилидки чесън, дафинов лист, зърна бахар, черен пипер и кимион.
  4. Патицата се измива и се натрива от вътре и отвън със смес от сол, смлян черен пипер, кимион, червен пипер и олио.
  5. В средата на зелето се прави гнездо, в което се поставя патицата.
  6. Вътре в патицата се поставят почистените и измити дреболии – дробче, сърчице, шийка, воденичка.
  7. Налива се вода в гювеча, след което се затваря с капак и се пече във фурната на 180 градуса за около час и половина.
  8. След това се отхлупва и патицата се връща във фурната за допълнителни 20-25 минути, докато придобие хрупкава коричка.
  9. След изключване на фурната, патицата се оставя да почине вътре, без да се отваря.

Приятен апетит!

Последни новини

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
Филтър
Преглед на поверителността

Този уебсайт използва бисквитки, за да можем да ви предоставим възможно най-доброто потребителско изживяване. Информацията за бисквитките се съхранява във вашия браузър и изпълнява функции като разпознаването ви, когато се върнете на нашия уебсайт и помага на нашия екип да разбере кои секции от уебсайта намирате за най-интересни и полезни.