31.7 C
София
неделя, 21 юли 2024 г.

Патова ситуация и при втория опит за старт на Народното събрание

Патова ситуация на старта и на втория опит за спарт на Народното събрание. Депутатите от 50-ото Народно събрание се събраха днес в нов опит да изберат председател, след като вчера изборът се провали. И в момента изгледите работата на парламента да се отпуши не изглеждат по-добри, като за по-малко от час депутатите два пъти излизат в почивки.

Вторият ден от първото пленарно заседание започна с 30-минутна почивка по искане на ДПС. Вместо гласуване, депутатите спориха дали да се приемат отново правилата за избор на председател на парламента. Силви Кирилов от ИТН като най-възрастен присъстващ народен представител и днес ръководи пленарното заседание. Той предложи правилата за избор на парламентарен шеф да се гласуват, като се аргументира с проведени рано тази сутрин правни консултации. Хамид Хамид от ДПС възрази, че това не е нужно, тъй като правилата са гласувани още вчера и поиска 30-минутна почивка за уточняване на казуса.

След края ѝ обаче последва втора почивка – пак за консултации. Този път тя беше поискана от ГЕРБ-СДС.

Интересен момент в днешното гласуване е, че за избора на Назарян ще има по-нисък праг, след като Николай Марков от „Величие“ не се закле като депутат, тоест не може да участва в гласуванията. Той ще може да положи клетва едва след конституирането на парламента. Подкрепа за Назарян вчера дадоха 115 народни избраници, тоест са ѝ нужни още пет, за да бъде избрана.

Пред NOVA сутринта депутатът от „Величие“ Дарин Георгиев каза, че председателят на партията закъснял за първото заседание и клетвата на парламента, тъй като имало среща, на която върху него бил упражнен „много сериозен натиск“ да гласува за Рая Назарян за председател на Народното събрание. Това по думите на Георгиев е „заплаха с всякакви инструменти върху „Величие“. По-късно в кулоарите съпредседателят на ДПС Делян Пеевски отрече да е оказван натиск върху когото и да било.

На влизане в сградата сред коментарите на представителите на политическите формации в НС нямаше промяна в позициите от вчера. Кирил Петков, съпредседател на ПП-ДБ, обаче коментира новия момент от снощи – а именно заявката на ИТН, че ще очакват третия мандат, за да предложат експертно правителство. Според Петков това е „пълна екзотика“.

Станислав Балабанов от ПГ на „Има такъв народ“ пък посочи, че решението им да не подкрепят ГЕРБ в първия мандат и евентуален втори мандат на ДПС, бил в отговор на социолозите, които са прогнозирали точно обратното. При евентуален трети мандат, връчен на тях, ще разговарят с всички парламентарни групи, добави Балабанов.

Рая Назарян не беше избрана за председател на 50-ото Народно събрание

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини