9.9 C
София
сряда, 28 февруари 2024 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Патрашкова събра елита за премиера на книга

Аксиния Джурова, Кристина Патрашкова, Здравка Евтимова и редакторът на книгата Елена Кръстева

Кристина Патрашкова – създател и главен редактор на вестник „Филтър“, представи в Софийската градска художествена галерия книгата си „Въпреки всичко. Българските писатели в годините на цензурата“, чиито първи тиражи бяха разграбени броени дни, след като „Престиж буукс“ пусна елегантното издание на пазара. Интерес към него има и в чужбина, и съвсем скоро то ще бъде представено в Лондон и Рим.

Вили Лилков поздравява Патрашкова

Главни герои в интервютата и очерците са 16 от най-знаковите имена в българската литература от втората половина на XX и началото на XXI век – от Богомил Райнов, Любомир Левчев, Йордан Радичков и Николай Хайтов, през Радой Ралин, Тончо Жечев, Георги Джагаров, Виктор Пасков, Христо Фотев, Христо Калчев и Станислав Стратиев до Миряна Башева и Петър Увалиев. Живи са само трима от тези титани на духа и словото, за които четем в книгата – Стефан Цанев, Георги Мишев и Марко Ганчев. Портретите, които прави Кристина Патрашкова, хармонират великолепно с фотографиите на Иво Хаджимишев, чийто обектив също запечатва арт величията през годините.

„Исках да разкажа за сблъсъка талант-власт, за нравствените терзания и компромисите. Това всъщност е вечната тема за моралния избор. Както казва Радичков, това е история за хората, които се раждат на коне, но животът постепенно ги спешава и ги сваля от тях. За съжаление, често това става с тяхното съгласие“, каза авторката пред препълнената зала на СГХГ.

Прочетете още на сайта за изкуство bgart.bg

Последни новини

- Реклама -