31.7 C
София
неделя, 21 юли 2024 г.

Патриарх Вартоломей избяга от литургията с патриарх Даниил

Константинополският патриарх Вартоломей, който присъства на избора на Българския патриарх Даниил, не се е появил на тържествената света литургия в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“.

Според обявената информация патриарх Вартоломей и Негово Светейшество патриарх Даниил трябваше да служат заедно с митрополити от Светия Синод.

Патриарх Вартоломей пристигна вчера в София по покана на митрополит Григорий, който беше предстоятел на Светия Синод до избора на нов Български патриарх и един от кандидатите за него.

Духовенството и хорът на патриаршеската катедрала са предварително уведомени, че тържествената служба в деня след избора ще бъде възглавена от новоизбрания Български патриарх в съслужение с патриарх Вартоломей. Това обаче не се случи.

Тази сутрин Константинополският патриарх не е присъствал в храма, а е изпратил свои представители да участват в службата. Според източници на „Гласове“ Вартоломей не е отишъл и снощи на тържествената вечеря в чест на новоизбрания патриарх, а е излетял за Истанбул.

Най-вероятно след изненадващия избор на Видинския митрополит Вселенският патриарх се разочаровал и побързал да си тръгне.

В последните няколко години митрополит Даниил открито критикува Константинополската патриаршия „за неканоничните ѝ действия в подкрепа на разколниците в Украйна“ и дори призна така наречената Украинска православна църква, непризната от другите поместни православни църкви.

В служение с митрополитите на БПЦ новият патриарх отслужи първата си св. Литургия. Той посочи, че Църквата означава единство. Днешната служба с присъствието си уважиха представители на помествате православни църкви, както и на католическата – папата беше представен от своя префект Н.В.Пр. Кардинал Кърт Кох. Президентът Георги Първанов, посланикът на Русия Елеонора Митрофанова и десетки вярващи също бяха част от първата литургия на новия ни патриарх.

Видинският митрополит Даниил беше избран вчера за български патриарх и Софийски митрополит от делегатите на Патриаршеския избирателен църковен събор. Новият български патриарх беше избран на балотаж между Врачанския митрополит Григорий и Видинския митрополит Даниил.

За Видинския митрополит Даниил гласуваха 69 делегати, за Врачанския митрополит Григорий – 66, имаше и три недействителни бюлетини. След това в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ се състоя и тържествената интронизация на новия български патриарх.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини