24.8 C
София
вторник, 25 юни 2024 г.

Пеевски: “Лукойл” демонстрира незачитане на българските закони


Руската компания “Лукойл” за пореден път демонстрира незачитане на решенията на българския парламент и законите на страната, като е внесла 25 млн лв по-малко за декември във Фонда, от който се компенсират разходите на хората за транспорт.

Това съобщава на сайта на ДПС председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски.

Той обяснява, че според Закона за компенсиране на разходите на потребителите за транспорт бе изчислено, че до днешна дата „Лукойл“ трябва да внесе около 70 милиона лева за декември, а са внесени едва 45.

Настоявам компетентните държавни органи незабавно да предприемат необходимите действия, за да съберат дължимите 25 млн от компанията, като защитят интересите на държавата и хората. Тяхна отговорност е да следят стриктно всеки месец компанията да си изпълнява задълженията към държавата, пише още Пеевски.

На “Лукойл” напомняме, че България е европейска държава и няма да допусне подобно унизително отношение от страна нито на “Лукойл”, нито от която и да е руска компания, структура или персона, е категоричната позиция на Делян Пеевски.

Припомняме: днес стана ясноу, че „Лукойл“ е внесла във Фонд „Сигурност на електроенергийната система“ 45 милиона лева
Тази сума е по-малка от определената от министерството на икономиката.

Според Закона за компенсиране на разходите на потребителите за транспорт бе изчислено, че до днешна дата „Лукойл“ трябва да внесе около 70 милиона лева за декември.

Предстои да се изясни защо внесената сума е в по-малък от посочения от икономическото министерство размер и как ще действат институциите в този случай.
От икономическото министерство посочиха, че според Закона вноските са публични вземания и подлежат на принудително изпълнение от публичен изпълнител по реда на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс.
За невнесените в срок вноски Фондът трябва да предостави информация на Националната агенция за приходите до края на текущия месец за предходния.

 

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини