13.5 C
София
сряда, 28 февруари 2024 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Пеевски отново притисна Румен Радев чрез службите и прокуратурата

Председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски отново притисна президента Румен Радев с питане към главния прокурор, главния секретар на МВР и шефовете на ДАНС и Комисията за противодействие на корупцията, съобщават от пресцентъра на ДПС.

От съобщението на пресцентъра става ясно, че отново темата е същата, която Пеевски повдигна на 24 януари с думите „тъмна институция, пълна с много кеш“.

„Защо прокуратурата и службите не предприемат или не оповестяват данните за проверки и дела по случаи с висока обществена чувствителност, свързани с президентската администрация, въпреки многобройните медийни публикации и публично оповестени сигнали?“, пита Пеевски.

Според него в обществото не трябва да остават съмнения за институционален чадър или прикриване на нарушения, свързани със злоупотреба с власт или корупционни практики, тъй като единствено по този начин държавата ще докаже своята евроатлантическа ценностна принадлежност и принципи.

Пеевски настоява компетентните органи да информират за сигнали, данни и ход на преписки от последните три години, за които многократно е писано и говорено в публичното пространство. В съобщението на ДПС е използвано следното изречение: „Скандалните разкрития станаха известни като Кешгейт – пътят на Копринката на името на президентския съветник Николай Копринков“.

Преди седмица Делян Пеевски обяви, че ще търси информация за „пътя на Копринката“ и т.нар. „касиери“ на президента, както и за ролята на Николай Копринков и Сотир Ушев по време на служебните правителства на Румен Радев.

„Обществото има въпроси, а ние сме избрани от хората и аз задавам тези въпроси. Къде са тези дела и защо нищо не е съобщено“, запита председателят на ПГ на ДПС. „Започваме да питаме по всички въпроси. Всичко трябва да е пред очите на хората. Тъмнината ще свърши“, категоричен е Пеевски.

За Николай Копринков се чу по-силно преди една година – след като движение „БОЕЦ“ обърна внимание на продажба на държавен имот при драстично занижена цена. Тогава беше обявено, че прокуратурата поема случая – една година по-късно няма информация докъде е стигнал той: Прокуратурата пое случай на имотна измама със замесен служител на Румен Радев.

Името на Копринков беше замесено и в друг случай, този път косвено: Фирми прибират над 43 млн. лв. за лавките на затворите без открита обществена поръчка.

 

Снимка: БГНЕС

Последни новини

- Реклама -