26.8 C
София
вторник, 18 юни 2024 г.

Петър Стойчев с рекорд на „Тройната корона“

Петър Стойчев не спира да търси нови и нови постижения, а и да ги записва в богатата витрина с такива в кариерата му. И на 47 години големият ни плувен шампион постави рекорд, при това с покоряването на „Тройната корона“ в открити води.

Късно в понеделник наше време Стойчев завърши плуването си в канала Каталина в Калифорния, като преодоля дистанцията за 8 часа, 42 минути и 33 секунди. Това е третият маршрут в прочутата „Тройна корона“, а българинът вече бе преодолял първите две – прекосяване на Ламанша и плуване около остров Махатън.

С времето, записано в Калифорния, той затваря трите отсечки в различни краища на света, като общото му време е 22 часа, 8 минути и 46 секунди. Това е рекорд в историята за „короната“.

Досега го държеше американката Мария Кливленд, която завърши третото плуване на 41 години. С шест години по-млада от Стойчев. А той би нейното постижение, като свали общото време за трите плувания с над 2 часа.

Петър преплува Ламанша през 2007 г., а три години по-късно мина и през 46-километровото изпитания около остров Махатън.

Следва поредното предизвикателство пред неуморимия многократен световен шампион в плуването в открити води. Той има вече изминати 5 от 7-те дистанции в пръстена, наричан Ocean Seven.

Остават му още две – Северния канал (между Ирландия и Шотландия), както и протокът Цугару в Япония. Не е ясно дали и кога Петър Стойчев ще посегне и към тези изпитания, но по всичко изглежда, че няма намерение да спира.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини