- Реклама -

- Реклама -

16.8 C
София
вторник, 3 октомври 2023 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Петър Тодоров: Не искам да участвам в тази брутална чистка в МВР

„С цената на всичко не приех да подам оставка, когато ми беше поискана от Калин Стоянов, за да покажа на какви крайности са способни политическите сили само и само да изпълнят плана си“, обяви главният секретар на МВР в оставка Петър Тодоров пред NOVA.

„Политическите сили са готови да посегнат над правомощията на президента, да променят Конституцията, т.е. да не се спират пред нищо. От страна на президентство има съгласувателна процедура, т.е. моята оставка е приета от президента, след което е изпратена към Министерския съвет. Предстои издаване на акт на МС и съответно указ, което ще стане буквално до дни“, добави Тодоров.

„Не желая да ставам част от тази брутална политическа чистка, която се провежда в МВР, с цел изпълняване на набелязаното от записа, който изтече от една партийна централа преди три месеца. Става въпрос за смяната на главния секретар, шефовете на служби, директорите – за да направим изборите. Това е във ход. Аз не желая да ставам съпричастен към това“, подчерта той.

По думите му са сменени директорите, които имали най-добри резултати по отношение на борбата с изборните нарушения и престъпления. „Нещо повече. Има смяна на заместник- директори, началници на районни управления – които се подменят с хора, които са силно компрометирани. Вече има дирекции, в които се възстановяват началници, обслужващи огромни етнически махали. Началници, по чието време избирателната активност в тези махали беше изключително висока – по-висока от средната за страната, защото там безконтролно се раздаваха пари“, подчерта Тодоров. И допълни: „Това са хора, които бяха възстановени с дисциплинарни производства, които са в крайна фаза. Тежки дисциплинарни нарушения са констатирани в тях. Сексуален тормоз спрямо служителки. Извършване на административни нарушения, както и служебни престъпления“.

По повод версиите за убийството на Алексей Петров Тодоров подчерта: „По всички версии се работи. Но две са водещите. Или продължение на стара вражда или икономиески интереси. Но не изключваме нито една версия, по която може да се работи. Има следи. Обработваме огромно количество информация. Това е добре подготвено убийство. Добре подбрано място“.

Тодоров коментира и прибирането на Васил Божков от Дубай. „Имахме оперативна информация, че той се прибира, два дни предварително. Видя се, че той си дойде, без да бъде съпровождан, което е изискване при екстрадиция. На 29-ти август пристигна имейл от Дубай – няколко дни след прибирането на Божков. С него ни уведомиха, че лицето Божков ще бъде екстрадирано, но към имейла нямаше приложена съдебна заповед, каквото се изисква при една екстрадици. Поискали сме такава от Дубай, но към момента нямаме такава. Прибирането му е доброволно“, заяви главният секретар в оставка.

Пред bTV пък Тодоров обясни, че министър Калин Стоянов, с когото са имали добри служебни отношения в последните две години с наведена глава го е попитал дали ще си подаде оставката след посещение на Кирил Петков в министерството. Главният секретар в оставка се защити от критиките за пропуски по случая с Ангел Христов. Той уточни, че единият от Братя Галеви е починал от естествена смърт, но все още се установява как е влязъл в страната при положение, че бе издирван с международна заповед за арест.

„Ако ще подхвърляме някакви случаи в пространството, аз пък бих попитал как бе оставен Пепи Еврото да напусне страната. ГДБОП проведе акцията по неговото задържане, когато бе оглавявана от Калин Стоянов“, каза Тодоров.

 

- Реклама -

Последни новини