13.5 C
София
сряда, 28 февруари 2024 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Петков за ултиматума на ГЕРБ: Това е егоизъм (ОБНОВЕНА)

„Това е някакъв тип егоизъм. Ако някой ни поставя условие, ние не се навеждаме“, заяви съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков.

Бойко Борисов заговори за избори 2 в 1 през юни

„Необходимо е, чрез нормален диалог да продължим“, допълни той по повод ултиматума на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който заяви, че ако МВнР не остане в ГЕРБ, ще отидем на избори 2 в 1.

Пеевски за изборите 2 в 1: Всичко е в ръцете на ПП-ДБ

„Ние даваме възможността да имат най-високия пост в държавата. Това е премиерът! Това е най-голямата позиция в държавата и навън. ГЕРБ получават в тази ротация най-високия пост, излазът на държавата минава през този премиер“, заяви още той.

„Да чертаят линии за избори – това за мен е не само липса на държавническо поведение, но и някакъв тип егоизъм, който в този момент според мен е абсолютно непродуктивен в разговорите ни. Затова казвам ясно, че от наша гледна точка този тип червени линии няма да проработят. Ние никога не сме се навеждали, ако някой ни заплашва с нещо“ – така съпредседателят на „Продължаваме промяната“ отговори на ултиматума на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

По-рано днес Борисов обяви, че за „Промяната“ Министерството на външните работи е червена линия – или го получават, или „всичко друго се чупи“. Той отново настоя ГЕРБ да запазят МВнР и ведомството да оглави човек, посочен от тях. Затова той заплаши с избори 2 в 1 през юни – за европейски и български парламент.

„Ние даваме възможността на ГЕРБ да имат най-високия пост в държавата. Това е премиерът, който отговаря за всички министерства. Всички министри са под негово ръководство, целият Министерски съвет. Имам чувството, че напоследък се говори за премиера все едно е някаква малка позиция. Това е най-голямата позиция в държавата“, коментира Кирил Петков.

Експремиерът очерта и своите виждания за ротацията: „Това е най-добре за следващата ротация, може би за следващите ротации, този отбор да се сменя между Мария Габриел и акад. Денков огледално на всеки 9 месеца, това е начинът, по който пред целия свят да покажем единство, а не нови лица на всеки 9 месеца, и да има една нормална стабилност в държавата“.

Той припомни, че премиерът участва в Европейския съвет и там се вземат ключови решения. „ГЕРБ получават в тази ротация както сме обещали най-високия пост в държавата и излазът на България към Европа и останалия свят минава през точно този премиер“, каза Петков.

На въпрос дали ПП-ДБ иска излаз през външното министерство експремиерът отговори: „Точно така“, а запитан дали е нужно да има друг излаз, обясни: „Абсолютно. За да има баланс в тази както знаем много чувствителна структура, в която управляваме, трябва да има и втори гарант, глас към външния свят, и това е министърът на външните работи. За да има този баланс, ние трябва да продължим да се движим напред в тази конфигурация“.

„Кажете каква е логиката? Аз не виждам никаква логика да има нов човек. Имаме един работещ екип – Мария Габриел и акад. Денков. Те до този момент са работили в синхрон, защо трябва да се вкарва още един човек, незапознат с тяхната програма и работа, въпреки че премиерът е Мария Габриел“, посочи Петков. „Предлагаме Мария Габриел да вземе най-високия пост в държавата – премиер, и това е достатъчно за един човек“, посочи той.

Последни новини

- Реклама -