14.2 C
София
събота, 13 април 2024 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Петя Раева: Родих сина си на 20 години, той е моето по-добро ДНК

Тя е най-добрият кулинар сред политиците и най-добрият политик сред кулинарите. Зад гърба й има два мандата като народен представител и завиден опит като ресторантьор. Тя е също толкова добър диетолог, писател на книги за здравословно хранене, преподавател, юрист. Преди всичко обаче Петя Раева е уникален човек. Посреща ме с широка усмивка в „Бохеми“. Това е новото й заведение, по скоро комплекс с хотелска, ресторантско част и бар. За да се срещна с нея трябваше да отида до родния й град Пловдив. Там в стария град намира това уникално място. „Бохеми“ в Капана е краткото описание на Петя Раева. Мястото е изключително артистично и събира завидна част от прословутата пловдивска бохема, като през уикендите към тях се присъединява и софийската. Идват много чужденци от Европа и от цял свят.

 

Петя БАХАРОВА

Докато разглеждам обстановката, Петя ми обяснява, че правят нова концепция за предстоящия сезон. Поканила е един от известните телевизионни шеф готвачи да я разработи. Това е шеф Николай Немигенчев, който показва кулинарните си умения всеки уикенд в ефира на Би Ти Ви в „Тази събота и неделя“. „Сега той разработва менюто на нашия хитов ресторант , който ще е притегателната сила на ценителите на качествената храна и всъщност ще е новата звезда в Капана. Мисля, че неговата концепция и храна ще се харесат много от прекрасните хора, които обожават това място“, обяснява ми с усмивка Петя Раева.

Срещата ни е по обяд и бившата депутатка набързо и лесно организира менюто ни като презентира идеите на шеф Ники Немигенчев. Концепцията на бургер културата е провокативна и съчетана на границата между уличната и гурме храната, където всеки компонент се прави от собствено производство – от хляба до сосовете, от зреенето на месата, до мариноването на зеленчуците. Менюто е сезонно и се залага на фермерски продукти. Бургерът „Крадецът на праскови“ доставя кулинарно преживяване в съчетание с Бриош питка, масло, говеждо „Блек Ангъс“, дърпано свинско, конфитюр от праскови и бекон, чедър, домашен кетчуп, пресен домат, домашна майонеза с канела и куркума, чесън и пресен лук.

Акцентът от спайси халапеньо изпраща във вселената на храната, която се помни и очаква отново. Превъзходната порция можете да си разделите с приятелка, ако сте на диета, съчетана с чаша вино от бутикова винарна на Ники Далаков. Ако посетите ресторанта, задължително си поръчайте от чудесната домашна пастърма. Славата й е стигнала дори и до чужденците, които посещават „Бохеми“ и SHISHI, чието име е посветено на съпругата на шеф Ники. Тя е много слаба и с екзотична красота, консумира огромни количества от бургерите и на шега той я нарича „Шиши“, тя е като посланик на качествената храна и перфектната фигура. А за десерта по рецепта на Петя Раева, с боровинки от Родопите, просто нямам думи. Продуктите са от родопски ферми и от Рила планина. „Държим на българското производство“, казва Раева, която другите посетители наричаха Рая.
При въпросът ми защо Рая, тя се шегува, че явно така я припознават хората, като човек от Рая.

„Ако успеем да се помирим със себе си и да се приемем, ще постигнем баланса между вътрешната и външната красота. За мен животът е щастие, а то се поражда от здравето и хармонията. Сами избираме пътя си и създаваме своето щастие.“ В тези няколко изречения е скрита формулата за щастие на Петя Раева, която тя се стреми да предаде на хората, които четат книгите й, както и тези, които среща по пътя си или са нейни студенти.

Точно преди срещата ни с Петя е със свои колеги и студенти в Старосел. В момента тя преподава „Законодателство и контрол“ в PlovdivWineUni Master OIV Pilot Program, която е магистратура като пилотна програма между три университета – Университета по хранителни технологии, Аграрния университет и Медицински университет в Пловдив. „Оглеждахме лозовите масиви в този регион. Бяхме и на мястото където се прави ферментацията и технологичната обработка на виното. Тук е един от най-добре запазените Тракийски храмове и най-доброто място за винен туризъм в България“, обяснява ми Раева. Тя преподава и дисциплини към специалността „Храни, хранене и диететика“ и се раздава от сърце.

Питам я къде й е по-добре в парламента като политик или като преподавател. „Навсякъде ми е добре, човек трябва да се развива, а и аз съм доста гъвкава“, отговаря, без да се замисли. Петя Раева е народен представител два мандата – в 41 и 42 народно събрание. Завършила е право с магистърска степен в Юридическия факултет на Пловдивския университет. Получава допълнителна професионална квалификация в Училището за политика към НБУ в специалността „Политически мениджмънт“, преминава обучение по програма „Кохран“ към Сената и Департамента по земеделие в САЩ и завършва магистратура към Медицински университет в Пловдив.

За времето, в което е народен представител говори като за възможност да опознае хората, народопсихологията и законодателството и политиката не само в България, но и в други страни. Сега пренася този огромен опит в обучението на студентите си. „Те са бъдещето на нацията. Ще работят, както в държавната, така и в частната сфера. Някои ще станат политици, други ще станат производители, трети – администратори, но най – важното е да са образовани и подготвени“, казва тя.

Депутатският период на Петя съвпада и с нейна голяма житейска промяна

Тя отслабва с 32 килограма, като прави своя система.
„Установих много пряка зависимост между това как се чувствам и как изглеждам. Доволна съм как промених външността си най-вече затова, че промених отношението към себе си. Смятам, че както се грижим за душата си, така трябва да се грижим и за тялото си. Моят живот е подчинен на баланса както в мислите, така и в храненето – казва тя. – Останалото е любов към живота – голяма част от тази любов пренесох в храненето и приготвянето на храната. Това за мен беше ключът за хармония и баланс в живота ми и постигането на успех навсякъде.“

В онзи период Петя Раева открива ресторант в София и написва книгата „Радостта от храненето“. Питам я как се е решила на такава промяна. „Животът и ежедневието на човека са твърде сложни. На първо място е здравето, не можем да го пропиляваме в стрес и в тичане между задачите, голяма част, от които са просто безсмислени.

Понякога отдаваме време и енергия на хора и каузи, които ни костват прекалено много и така губим ориентация за смисъла. Храната за мен стана като опорна точка, която може да регулира ежедневните малки радости и организмът е една перфектно работеща система и заслужава качество. Дори като ям моркови – изпитвам наслада, а какво да кажа за шоколада…“

Преминаването през промяна и хранителен режим за Петя не е свързано с неприятни усещания и преживявания. Казва, че единственото, което е необходимо, е дисциплината. „Важно е човек сам да си направи удобен режим, с помощ на специалисти, пригоден за неговото здраве – отбелязва тя. – Абсурдно е някакви хора, които нямат понятие от наука да дават съвети за храненето, което е в основата за здравето.“

Казва също така, че здравословното отслабване трябва да е с не повече от 3 килограма на месец. Ако човек не отслабва правилно, буквално унищожава мускулната си маса, рискува здравето си за временни ефекти, които не са трайни. Нейната дефиниция за здравословно хранене е използването на добър продукт, с ясен произход, приготвен по правилна технология и консумиран в умерени количества.
Откриването на първия си ресторант в София „Грийн Лайн“ Петя определя като много емоционално. Тя създава и продукт с това име, който помага на хората да редуцират теглото си. Пандемията обаче променя живота й.

Тя затваря ресторанта си, но това я насочва към преподавателската работа.

Петя Раева е пловдивчанка, но 20 години живее в София. Сега отново е в родния си град, с родителите си, приятелите, близките. „Майка ми и баща ми ме възпитаваха много строго и консервативно. До абитуриентския си бал имах вечерен час. През седмицата трябваше в 20 часа да съм вече вкъщи. В 11-и клас ми беше разрешено да излизам до 23 часа само в събота – разказва с усмивка бившата депутатка. – Бях буйна, но отлична ученичка. Имах много креативни идеи.“

Израства в годините на соца, но това изобщо не й пречи да е създател на една от първите ученически фирми. Целият им клас изработва и след това продава лепенки, мартенички, картини и всякакви арт неща. Разбира се, изкарват и пари, които след това дават за ремонт на спортната площадка в училище.

След гимназията започва да учи право в Пловдивския университет, защото родителите й не я пускат в София. За сметка на това, след като завършва, идва в столицата и започва периодът на пътуванията за Раева. Тя и днес много пътешества, както в България, така и по света. Едно от най-впечатляващите й екскурзии е до Шри Ланка.

„Тази държава е много интересна, както като география, така и като управление. Има голямо разнообразие от култури и етноси, с изключителното влияние на Индия. Там населението живее доста бедно, но всички са усмихнати. Бях шокирана от това, че въпреки бедността образованието е държавен приоритет и е безплатно, което колкото и да е странно води до намаляване на смъртността при децата, както и до увеличаване на здравните грижи. Има и въведена двуезична система на обучение – майчин език и английски и населението е с високо ниво на грамотност, в сравнение с другите страни от региона. Там всички са базово осигурени по отношение на образование. Университетите им са безплатни и новото е доста добро“, разказва бившата депутатка.

Не друго, а чаят отвежда Петя Раева в Шри Ланка. В последните години производството и консумацията на чай и кафе е темата, която я вълнува и с която тя се занимава. Именно Шри Ланка е най-елитният производител на този продукт в световен мащаб. По време на владеенето на острова от британците е преименуван на Цейлон и производството на чай, кафе и канела процъфтяват. „На място видях ферми за чай. Златният, сребърният и белият чай, както тук ги наричат, са най-ценните и нежните листенца на върха на чаеното дърво. Берат се ръчно, за да не се наранят листата“, разказва Петя, която също е брала чай. Съществуват и много други видове като най-популярните са зелен и черен чай.

Тя е толкова навътре в материята, че ми провежда кратък курс,

обяснявайки ми, че чаят е алкалоидна и изключително здравословна напитка. Когато е изсушен и приготвен по правилния начин, той е полезен за здравето в много аспекти – силен антиоксидант е, намалява риска за сърдечно-съдови и онкологични заболявания, способства за по-добра умствена концентрация като същевременно отпуска напрежението. Добре хидратира организма и е от голяма полза за засилване на метаболизма и отслабване, но без захар и подсладители, които ще обидят местните жители, ако си ги разбъркате с чая.

Петя Раева е влюбена в кафето. Това е другата тема, която я вълнува напоследък. Еспресо от арабика е любимата й напитка, която консумира денонощно. Има и комична ситуация като народен представител. Когато пристига във Вашингтон в САЩ първото, което прави, е да си поръча кафе. Сервират й огромна чаша с някаква блудкава течност, която тя побутва и казва, че това не е кафе и сервитьорката с хумор я дава обратно с думите, че това не е Европа. Затова пътува и до остров Бали и посещава кафеени плантации. Включително и ферми за най-скъпото кафе в света Копи Лувак.

Разказва ми толкова увлекателно за историята на тази екзотична напитка, която в буквален превод от индонезийски означава „Кафе от азиатска палмова цибетка“. И именно цибетката – хищен бозайник, подобен на енот, е тази, която го прави толкова специално. Произвежда се в изключително малки количества, като минава през процес на естествена преработка. Това става чрез цибетката, която се храни с различни видове кафеени зърна – „Арабика“, „Робуста“, „Либерика“, които я примамват с плодовата си обвивка. След като бъдат погълнати, зърната прекарват около ден и половина в стомаха на животното, където се разгражда само част от външната им обвивка. Вътрешността им остава цяла, с непроменена форма, и се изхвърля от храносмилателния тракт на цибетката по естествен път. Следват процеси по събиране на кафеените зърна, щателно измиване, сушене на слънце и леко изпичане.

Благодарение на ензимите, отделяни в стомаха на цибетката, кафеените зърна се насищат със свободни аминокиселини. На тази естествена обработка се дължат и изключителните качества на Копи Лувак – характерният му наситен аромат и липсата на горчивина.

Петя е разглеждала много внимателно как цибетките консумират пулпата на кафеените плодове и участвала в изпичането на кафеените зърна. Тя развенчава мита, че здравословното кафе е по-дългото кафе. Казва, че това е абсолютен мит. „Ако човек иска да консумира по-малко кофеин, трябва да пие късо кафе, а не дълго – казва тя. – Така то е силно само на вкус, но на е на кофеин. В нормални количества кофеинът е изключително полезен. Кафето носи наслада, но и много полезни вещества като антиоксиданти, витамини от В група, минерали като магнезий и много други. Няма да превръщам разговора ни в лекция, но ще добавя нещо любопитно за ползата от кафето – алкохолиците и хората със заболяване на черния дроб могат да пият превантивно много кафе, което предпазва от цироза.“

Освен за чая и кафето, Петя споделя, че хобито, свързано и работата й, е да проучва произхода на храните, къде и как се отглеждат, как се употребяват и каква е технологията за приготвянето им.

Вълнува се от местните рецепти в частите от света, които посещава.

Покрай храната разговорът ни прескача и към темата за българския ресторантьор. Тук Раева е критична и слага на първо място със знак минус обслужването. Тя изтъква, че у нас се наемат хора, които нямат никакви познания и опит в тази сфера. „Тук всеки срещнат може да работи в кухнята, което не е редно, нито пък води до качество. Дефицитът на кадри води до този негативен ефект. Вторият слаб момент в българската ресторантьорство е, че собствениците много често не стоят в заведенията си и нямат понятие от целия процес, който се случва. За разлика от Италия, Испания, Гърция, където принципът на ресторантьорството е на малък семеен бизнес.“
В по-голямата част от седмицата можете да видите Петя Раева в „Бохеми“. Често можете да я засечете и да готви в кухнята. А ако искате да ви поглези, накарайте я да ви направи от прословутите й палачинки. Те са с домашно сладко, което тя понякога приготвя на момента или прословутия мед на сестра й от местността на родопските меандри на река Арда и язовир Ивайловград.

Петя предпочита лесните, но вкусни рецепти, които всеки човек може да направи сам вкъщи. Хубавият продукт трябва да се приготвя лесно, животът ни е достатъчно сложен, за да се храним сложно, смее се тя. Включително показва „тайните си“ на студентите или просто на хора, които имат желание да се научат. „Обичам монопродуктите. Предпочитам подправката да е една, а не някакви сложни комбинации. Харесвам да усещам вкуса на месото, на продукта“, казва тя и прехвърляме темата на звездите „Мишлен“ и на това дали и български ресторант ще бъде огрян от такава звезда. „Скоро си говорихме с шеф Николай Немигенчев, който има такива амбиции, но трябва помощ от Министерството на туризма, от държавата, за да вдигнем категорията на българското ресторантьорство“, категорична е тя.

В разговора между две жени няма как да не стане дума и за деца. Петя има син Никола, който е на 27 години. За него казва, че е нейното по-добро ДНК. „Родих сина си на 20 години. Сега той е прекрасен млад и умен мъж. Лудостите, които сътворих на 20, с този акъл, на който съм сега, нямаше как да сътворя. Животът ми нямаше да е този, който е в момента. Така че не съжалявам за нищо, както пееше Едит Пиаф“, откровена е Петя Раева.

„Любовта е това, което ни прави завършени – казва ми тя в края на нашия чудесен обяд. – Много често хората, с които се срещам, ми задават въпроса: „Каква е тайната на успеха?“. Отговорът е прост – да видиш себе си като едно прекрасно творение, което се движи в пространството и общува, дава и приема любов и подчинява живота си на красотата и светлината. Това за мен е средството да постигам мир в душата си и красива форма на тялото си. Може би и затова ми казват Рая“.

МЕНЮ

Ресторант SHISHI и „Бохеми“ в Капана, Пловдив

Бургер „Крадецът на праскови“ – 24 лв.

Домашна пастърма – 18 лв.

Чийзкейк с боровинки от Родопите – 8 лв.

Чаша червено вино от Ники Далаков – 7,50 лв.

И задължителното късо кафе на Рая – 3,50 лв.

Общо – 61 лв.

Последни новини

- Реклама -