32.8 C
София
четвъртък, 20 юни 2024 г.

Пхенян праща към Южна Корея балони с боклуци

Южна Корея предупреди жителите, живеещи близо до границата със Северна Корея, да бъдат нащрек, след като медиите съобщиха, че са били засечени повече от 90 балона, носещи различни предмети, включително боклук и екскременти.

Южнокорейските военни заявиха, че неидентифицирани обекти, за които се смята, че са от Северна Корея, са били забелязани близо до силно укрепената граница и призова хората да не се приближават и да съобщават за тях на военните или на полицията.

До днес бяха открити повече от 90 балона, като някои от тях са се приземили на земята, а други все още са били във въздуха, съобщи Йонхап нюз, позовавайки се на военен източник.

Снимки, публикувани в южнокорейските медии, показват надут бял балон с привързана към него найлонова торбичка, а на друго изображение се вижда нещо, което изглежда като паднал балон с боклуци, разпръснати около него.

Заместник-министърът на отбраната на Северна Корея направи изявление в неделя, в което се заканва да упражни „мощна сила за самозащита“ и предупреди, че ще бъдат изпратени „купища отпадъци и мръсотия“ в отговор на това, че Сеул е изпратил по въздуха „мръсни предмети“ на Северна Корея.

От години южнокорейски активисти изпращат балони с листовки към Северна Корея, критикуващи нейните лидери и USB памети с клипове на Kей-поп музика.

Северна Корея и Южна Корея остават юридически във война, тъй като бойните действия по време на Корейската война през 1950 – 1953 г. са прекратени с примирие, което остава в сила и до днес, но не и с мирен договор, припомня Ройтерс.

Ким не се отказва от космическото разузнаване

В същото време Севернокорейският лидер Ким Чен-ун заяви, че възможността за извършване на космическо разузнаване е от решаващо значение за националната самозащита и опазването на страната и че Северна Корея никога няма да се откаже от усилията си в тази посока.

Опитът на Северна Корея да изстреля шпионски спътник в понеделник се провали, след като първата степен на ракетата се взриви по време на полета.

Ким направи тези забележки по време на посещението си в Академията за отбранителни науки, съобщи агенция KЦТА.

„Притежаването на военни разузнавателни спътници е решаваща задача за укрепване на възпирането на националната самоотбрана и защита на националния суверенитет и сигурност от потенциални заплахи … поради военни действия и провокации от страна на САЩ“, каза той.

Ким нападна Южна Корея за критиките към сателита и заяви, че Сеул си „играе с огъня“, като залага на демонстрация на сила и провеждане на учения с участието на изтребители.

Източник: БТА

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини