- Реклама -

- Реклама -

-0.5 C
София
понеделник, 4 декември 2023 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Пилотът на разбилия се Су-25 отива на съд

Полковник Пейо Дончев, чийто щурмови самолет Су-25 се разби при тренировъчен полет до авиобаза „Безмер“ през септември м.г., отива на съд, съобщиха от Военно-окръжната прокуратура Сливен.

Полковник Дончев е обвинен, че при изпълнение на бойно упражнение за полет и кацане в двойка като втори самолет е нарушил конкретни правила по техниката на пилотиране и е допуснал управлявания от него изтребител да навлезе в образувана от самолета на водача вихрова въздушна следа. Това нарушение според експертите е довело до промяна на полетната ситуация, която за много кратко време (части от секундата) прераснала от сложна в аварийна, тъй като Су-25 започнал неконтролирано снижение с наклон наляво, обясняват от военната прокуратура.

Обвиняемият офицер катапултирал от машината в последния възможен безопасен момент от полета, което е спасило живота му. Щурмовият самолет продължил полета си надолу с малък наклон наляво и се разбил при срещата му със земната повърхност като едновременно с това се запалил.

При аварийното приземяване пилотът е получил различни по степен контузии и наранявания – една лека и една средна телесна повреда.

Пълното разрушаване на бойния самолет, допуснато по непредпазливост от пилота, е довело до значителни имуществени вреди на Военновъздушните сили на България. Изготвената по досъдебното производство експертиза сочи, че вредите са за над 5 млн. лв.

В хода на разследването са събрани множество доказателства, като са извършени огледи на местопроизшествието, изготвени са редица експертизи с участие на авиоексперти и други специалисти по военна техника, разпитани са повече от 25 свидетели, анализирани са видеозаписи, изискани са документи и са иззети веществени доказателства, посочват още от Военно-окръжната прокуратура.

Предстои делото да бъде насрочено във Военния съд-Сливен.

След инцидента тогавашният служебен министър на отбраната Димитър Стоянов обясни, че полковник Дончев е един от най-опитните пилоти в българските ВВС с над 750 часа нальот.

- Реклама -

Последни новини

- Реклама -